Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2021 18:49
Čas čtení 6:00
Tereza Šnajdrová

Blatný je jen další v řadě. V Babišově vládě skončilo už těchto 10 ministrů

Blatný je jen další v řadě. V Babišově vládě skončilo už těchto 10 ministrů
Zdroj: Úřad vlády ČR
POLITIKA ADAM VOJTĚCH ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Od června 2018 byla ve vládě Andreje Babiše vystřídána desítka ministrů.

Ve středu prezident Miloš Zeman spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) odvolali z funkce ministra zdravotnictví Jana Blatného. Od začátku koronavirové krize, která trvá rok a pár týdnů, se tak jedná již o čtvrtou výměnu nejdůležitějšího článku na resortu zdravotnictví a zároveň se ukazuje, že premiér nemá problém uchylovat se k takto velkým změnám. Od začátku jeho vlády, tedy od června 2018, Andrej Babiš (ANO) ve funkcích nahradil 10 ministrů.

Doporučeno
Blatný končí, novým ministrem zdravotnictví bude Petr Arenberger. Plaga ve vedení ministerstva školství zůstává Blatný končí, novým ministrem zdravotnictví bude Petr Arenberger. Plaga ve vedení ministerstva školství zůstává 7. dubna 2021 10:15

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) se ve funkci ohřála jen 13 dní

Taťána Malá (ANO) byla na post ministryně spravedlnosti dosazena 27. června 2018 a hned o den později přinesl server iRozhlas informaci, že se Malá při magisterském studiu na bratislavské Panevropská vysoké škole dopustila plagiátorství. Ačkoliv tehdejší ministryně obvinění odmítala a zastání se jí dostalo i u premiéra Andreje Babiše (ANO), odborníci přišli se závěrem, že Malá opravdu opsala část diplomové práce z internetových příspěvků a jiné práce. V kontrolovaném úseku se dokonce nacházely stejné gramatické chyby jako v originální práci. 

Postupně se začalo ukazovat, že Malá opisovala už u diplomové práce z roku 2005, kterou psala na Mendelově univerzitě v Brně a pod sílícím tlakem ze strany médií, opozice, ale i veřejnosti, se Taťána Malá (ANO) rozhodla 9. července 2018 rezignovat. Ve funkci ji nahradil Jan Kněžínek (za ANO). Bývalá ministryně se k plagiátorství nikdy nepřiznala.

Důvod odstoupení: obvinění z plagiátorství
Datum odstoupení: 10. července 2018

Taťána Malá
Zdroj: Twitter/Taťána Malá

Plagiátorství stálo místo i ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD)

Ještě ani neutichl poprask kolem Malé a Seznam Zprávy odhalily další skandál týkající se plagiátorství. Ten se tentokrát týkal ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) a jeho bakalářské práce, kterou napsal a obhajoval na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně v roce 2007. Ten podle odborníků opsal zhruba 30 stran z jiné bakalářské práce, která se týkala podobného tématu. 

Doporučeno
„Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? 13. června 2023 15:29

Petr Krčál tehdy uvedl, že nechce být zátěží pro ČSSD a 17. července 1018 se proto rozhodl rezignovat. Na jeho místo byla předsedou ČSSD Janem Hamáčkem dosazena Jana Maláčová, které do té doby působila jako ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí. 

Důvod odstoupení: obvinění z plagiátorství
Datum odstoupení: 18. července 2018

Petr Krčál
Zdroj: ČSSD/Petr Krčál
Doporučeno
„Ty fašistická ku**o, rozbijeme ti tlamu.“ Poslankyně a senátorky se nám svěřily, s jakými vyhrůžkami bojují každý den „Ty fašistická ku**o, rozbijeme ti tlamu.“ Poslankyně a senátorky se nám svěřily, s jakými vyhrůžkami bojují každý den 6. dubna 2021 11:55

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) neustál tlak různých zájmových skupin

Dan Ťok (ANO) o odchodu z vlády uvažoval již zhruba rok, avšak demisi podal až v lednu 2019. Tu mu však premiér Andrej Babiš (ANO) zamítl, ale jen o pár měsíců později ji přijal prezident Miloš Zeman. Podle informací zveřejněných ČT24 byly důvodem jeho odchodu neustálé výtky a útoky na jeho osobu, respektive na kroky, které ve funkci ministra dopravy podnikal a také tlak různých zájmových skupin.

Ačkoliv byl Ťok nejdéle sloužícím ministrem dopravy v historii samostatného Česka, opakovaně čelil kritice, že se otevírá příliš málo nových úseků dálnic a za jeho odstoupení z funkce vinil i společnost Kapsch, která se ho údajně snažila oslabit. 30. dubna byl na jeho post dosazen Vladimír Kremlík (za ANO).

Důvod odstoupení: výtky, útoky a tlak různých zájmových skupin
Datum odstoupení: 8. dubna 2019

Dan Ťok
Zdroj: Twitter/Dan Ťok

Za drahá mobilní data si Češi mohou sami,“ pronesla ministryně průmyslu Marta Nováková (ANO) a Babiš ji nahradil

První mračna se nad ministryní průmyslu Martou Novákovou (ANO) začala podle iRozhlasu stahovat v únoru 2019, kdy prohlásila, že „za drahá mobilní data si Češi mohou sami.“ Tehdy obhajovala politiku mobilních operátorů a jejich cen mobilních dat a vinu shazovala na občany, kteří tráví hodně času na Wi-Fi. 

Doporučeno
KVÍZ: Humble Babiš, sexy Babiš nebo Babiš kuchař. Který Andrej Babiš jsi ty? KVÍZ: Humble Babiš, sexy Babiš nebo Babiš kuchař. Který Andrej Babiš jsi ty? 8. února 2023 17:00

Jen o měsíc později na březnovém setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu a obchodu se dostala do konfliktu se zástupcem Tchaj-wanu, který byl nucen jednání opustit, čímž naštvala nejen veřejnost, ale i další politiky. KDU-ČSL, ODS, ale také senátoři z klubu Starostů a nezávislých začali požadovat její odstoupení, čemuž vyhověl i sám premiér Andrej Babiš (ANO) a Novákovou 30. dubna nahradil Karlem Havlíčkem (ANO).

Důvod odstoupení: kritizování využívání Wi-Fi připojení a útok na zástupce Tchaj-wanu
Datum odstoupení: 10. dubna 2019

Marta Nováková
Zdroj: Twitter/Marta Nováková
Doporučeno
Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) 31. března 2021 13:00

Jan Kněžínek (za ANO) rezignoval jen den po policejním návrhu obžalovat všechny obviněné v kauze Čapí hnízdo

Vzpomínáš si ještě na 17. dubna 2019, kdy policie navrhla obžalovat všechny obviněné v kauze Čapí hnízdo? Hned o jeden den později podal demisi ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO), což nadzvedlo nejen opozici, ale také veřejnost. Mnoho lidí tento krok podle Hospodářských novin označuje za pokus premiéra Andreje Babiše (ANO) o ovlivnění trestního řízení ve věci Čapího hnízda.

Kněžínkova demise zahájila sérii demonstrací organizovaných sdružením Milion chvilek pro demokracii, neboť se mnoho obyvatel obávalo o zachování nezávislé justice. Koncem dubna byla na post ministryně spravedlnosti dosazena Marie Benešová (dříve ČSSD), která tuto funkci vykonávala již v minulosti.

Důvod odstoupení: údajný pokus premiéra ovlivnit trestní řízení ve věci Čapího hnízda
Datum odstoupení: 18. dubna 2019

Jan Kněžínek
Zdroj: Facebook/Jan Kněžínek

Duben ještě nekončí a Richarda Brabce (ANO) na pozici vicepremiéra nahradila Schillerová (za ANO) s Havlíčkem (za ANO)

V dubnu 2019 došlo ve vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) k mnoha změnám. Tou poslední bylo odvolání ministra pro životní prostředí Richarda Brabce (ANO) z funkce vicepremiéra a jeho nahrazení Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem (oba za ANO).

Doporučeno
Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost 31. ledna 2023 6:00

Ačkoliv byl Richard Brabec vicepremiérem již od Sobotkovy vlády, Babiš pro ČT24 uvedl, že byl na post dosazen pouze dočasně. Brabec i nadále zůstal ve vedení ministerstva životního prostředí, kde se chtěl především soustředit na boj se suchem.

Důvod odstoupení: údajně měl být ve funkci vicepremiéra pouze dočasně 
Datum odstoupení: 30. dubna 2019

Richard Brabec
Zdroj: Úřad vlády ČR
Doporučeno
Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva 3. března 2021 16:04

Krize na ministerstvu kultury a odchod Antonína Staňka (ČSSD)

Rok 2019 byl pro ministerstvo kultury velmi hektický. Antonín Staněk (ČSSD) odvolal ředitele Národní galerie Praha a ředitele Muzea umění Olomouc, a to po kontrolách v jimi vedených institucích. Na oba podal trestní oznámení, avšak ředitel NGP uvedl, že tento postup považuje za politický krok. S tím souhlasila i opozice, podle které se Staněk pouze snažil zavděčit prezidentovi Miloši Zemanovi.

Předseda ČSSD Jan Hamáček Staňkovi nejen proto nařídil, aby podal demisi, kterou však prezident odmítl převzít. Podle ČT24 následovalo hned několik jednání, dohadů, plánování výměn, až se nakonec situace na ministerstvu kultury ustálila a Staňka ve vedení resortu nahradil Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Důvod odstoupení: odvolal ředitele Národní galerie Praha a ředitele Muzea umění Olomouc, prý aby se zalíbil Zemanovi
Datum odstoupení: 31. července 2019

Antonín Staněk
Zdroj: ČSSD/Antonín Staněk

Ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) místo stála zpackaná zakázka na elektronické dálniční známky

Ministr dopravy Vladimír Kremlík doplatil na elektronické dálniční známky. Zakázku na vytvoření informačního systému a e-shop, kterou vypsal Státní fond dopravní infrastruktury, bez soutěže získala společnost Asseco Central Europe. Té měl stát za vytvoření systému a čtyřletý provoz zaplatit 400 milionů korun, což ihned po zjištění kritizovali nejen ostatní politici, ale také média a veřejnost. 

Doporučeno
Andrej Babiš prohrál prezidentské volby. Mladí nikdy nebyli naší silnou voličskou základnou, zní z ANO (Reportáž) Andrej Babiš prohrál prezidentské volby. Mladí nikdy nebyli naší silnou voličskou základnou, zní z ANO (Reportáž) 28. ledna 2023 17:13

Předseda vlády proto dle zpravodaje iDnes navrhl Kremlíkovo odvolání, což koncem ledna vyslyšel i prezident Miloš Zeman a ministra z funkce odvolal. Řízením Ministerstva dopravy zároveň pověřil Karla Havlíčka (za ANO), který mimo jiné působí i jako místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu.

Důvod odstoupení: zpackaná zakázka na e-shop pro elektronické dálniční známky
Datum odstoupení: 20. ledna 2020

Vladimír Kremlík
Zdroj: Facebook/Vladimír Kremlík
Doporučeno
Prostředí politiky pro mě nebylo úplně kultivující. Atmosféra společnosti se od jarního období výrazně posunula, říká Vojtěch Prostředí politiky pro mě nebylo úplně kultivující. Atmosféra společnosti se od jarního období výrazně posunula, říká Vojtěch 1. listopadu 2020 8:45

První ministerskou obětí koronavirové krize byl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

V březnu roku 2020 se do celého světa rozšířila pandemie koronaviru, což stálo místo Adama Vojtěcha (za ANO). Ten sice první vlnu zákeřného viru zvládl, avšak tu druhou už neustál. Ačkoliv byl ve funkci ministra zdravotnictví již tři roky, kroky, které ke zvládnutí pandemie podnikl, mu začala vyčítat nejen veřejnost, ale také opozice. 

Na ministerstvo zdravotnictví jsem přišel s tím, abych prosadil určité změny. Epidemie koronavirus mi to neumožnila. Snažil jsem se udělat vše tak, aby se zdravotnictví posunulo dopředu. Funkci ministra zdravotnictví jsem dělal srdcem a ze všech sil,prohlásil 21. září na tiskové konferenci, na níž oznámil svoji rezignaci. Na postu ministra zdravotnictví ho následně nahradil Roman Prymula (za ANO), který se ve funkci moc dlouho neohřál.

Důvod odstoupení: údajné vyčerpání z koronavirové krize
Datum odstoupení: 21. září 2020

Adam Vojtěch
Zdroj: Úřad vlády ČR
Doporučeno
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rezignoval Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rezignoval 21. září 2020 8:31

Noční výlet do zavřené restaurace a další ministr letí k zemi. Roman Prymula (za ANO) byl ve funkci jen jeden měsíc

Ačkoliv si Roman Prymula (za ANO) svým přístupem k pandemii získal mnoho fanoušků, velká rána přišla 17. října, kdy investigativní tým plátku Blesk přistihl ministra zdravotnictví, jak krátce před půlnocí bez roušky opouští restauraci, která měla být s ohledem na bezpečnostní opatření zavřená. Tam údajně jednal s Jaroslavem Faltýnkem (ANO), který ho do vyšehradské restaurace pozval na jednání.

Roman Prymula se nejdříve zdráhal podat rezignaci a stále tvrdil, že nic neprovedl, avšak nátlak veřejnosti a médií ho nakonec k odstoupení dohnal. Jen o měsíc později, co se ujal vedení ministerstva zdravotnictví, ho tak nahradil brněnský lékař Jan Blatný (za ANO).

Důvod odstoupení: porušení vlastních protiepidemických restrikcí
Datum odstoupení: 23. října 2020

Roman Prymula
Zdroj: Úřad vlády ČR
Doporučeno
Roman Prymula je připraven rezignovat, ale musí za něj být náhrada Roman Prymula je připraven rezignovat, ale musí za něj být náhrada 25. října 2020 14:15

Jan Blatný (za ANO) byl proti Sputniku V, což se nelíbilo prezidentovi

Ani Jan Blatný (za ANO) se ve funkci ministra zdravotnictví neudržel příliš dlouho. Svojí práci sice odváděl dobře, avšak ležel v žaludku nesprávným lidem, konkrétně prezidentu Milošovi Zemanovi. Ten Blatného dlouhodobě kritizoval za to, že nechtěl povolit očkování Evropou neschválenou ruskou látkou Sputnik V., pročež prezident po premiérovi požadoval jeho odvolání.

Ač se zpočátku zdálo, že Andrej Babiš (ANO) prezidentově žádosti nevyhoví, opak se stal pravdou a 7. dubna byl Blatný odvolán. „Pan prezident mne na žádost premiéra dnes odvolal. Vidím to jako politické rozhodnutí, na které má jistě premiér právo. Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen na základě své odbornosti a rozhodoval se na základě odborných dat a analýz. Dá se to interpretovat tak, že i pan premiér si myslí, že jsme už z nejhoršího venku,“ řekl pak Blatný na tiskové konferenci, kde oznamoval konec svého působení v resortu zdravotnictví.

Nahradil ho lékař Petr Arenberger a nyní můžeme napjatě sledovat, jak dlouho ve vedení ministerstva vydrží on.

Důvod odstoupení: zbrojení prezidenta Miloše Zemana a premiéra
Datum odstoupení: 7. dubna 2021

Doporučeno
Blatný končí, novým ministrem zdravotnictví bude Petr Arenberger. Plaga ve vedení ministerstva školství zůstává Blatný končí, novým ministrem zdravotnictví bude Petr Arenberger. Plaga ve vedení ministerstva školství zůstává 7. dubna 2021 10:15
Zpět
Sdílet
Diskuse