Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2021 12:53
Čas čtení 2:43
Tereza Šnajdrová

KDU-ČSL žádá předčasné volby. Jak to vidí ostatní strany?

KDU-ČSL žádá předčasné volby. Jak to vidí ostatní strany?
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové
POLITIKA KDU-ČSL KSČM TOP 09
Uložit Uložené

Zeptali jsme se předsedů ostatních stran a hnutí.

Vzhledem k událostem, které se dějí v české politice, si někteří předsedové stran myslí, že nejlepší by bylo rozpustit vládu a vyhlásit předčasné volby. „Než dělat kosmetické změny ve vládě pár měsíců před volbami na přání prezidenta, nebo zde mít úřednickou vládu bez důvěry, pak považuji za férovější, rozpustit sněmovnu a do prázdnin realizovat předčasné volby,“ napsal na Twitter předseda KDU-ČSL Marin Jurečka.

REFRESHER proto oslovil všechny předsedy stran a poprosil je o vyjádření, co si o předčasných volbách myslí oni a zda by to podle nich byl správný krok.

Doporučeno
Šéf KDU-ČSL: Považuji za férovější rozpustit Sněmovnu a do prázdnin realizovat předčasné volby Šéf KDU-ČSL: Považuji za férovější rozpustit Sněmovnu a do prázdnin realizovat předčasné volby 6. dubna 2021 18:00

Předseda STAN Vít Rakušan je pro. Jeho stranický kolega k předčasným volbám vyzýval již před měsícem

K tomuto kroku vyzýval již před měsícem kolega Jan Farský. Považuji to za mnohem zodpovědnější a férovější postup, který neznamená přehození těžiště moci na prezidenta, ale do rukou občanů naší země. K tomu je však potřeba co nejdříve přijmout změny volebního zákona a sehnat alespoň 120 podpisů poslanců, což bude při současných počtech velmi těžké,“ řekl pro REFRESHER Vít Rakušan.

Zdá se, že ačkoliv je strana nakloněna k předčasným volbám, proveditelné to vzhledem k úpravám volebního zákona nebude.

Trikolóra by hlasovala pro nedůvěru, avšak pro předčasné volby nikoliv

Pokud někdo vyvolá hlasování o důvěře vládě, budeme hlasovat pro nedůvěru. Je to docela jednoduché. Nejde o žádný antibabišismus, ten rádi ponecháme jiným. Ale výkony vlády v době koronakrize jsou tristní, takže nic jiného než ránu z milosti si nezaslouží.
Pak by bylo na prezidentovi Miloši Zemanovi, aby rozhodl, koho pověří vedením vlády, jež bude zemi spravovat do voleb. Toho se Trikolóra na rozdíl od stran z Bruselské pětky neobává,“ uvedla 1. místopředsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.


Pro rozpuštění sněmovny, respektive pro předčasné volby hlasovat nebudeme. Za situace, kdy ani ještě neexistuje platný volební zákon, by to byla nezodpovědnost. Navíc, termín řádných voleb už je na dohled,“ doplnila pak Majerová Zahradníková, že pro předčasné volby Trikolóra hlasovat nebude, neboť neexistuje platný volební zákon. 

Doporučeno
Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva 3. března 2021 16:04
Domů
Sdílet
Diskuse