Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2021 14:30
Čas čtení 3:59
Peter Hlavička

Jsou custom kšiltovky New Era nejžhavějším trendem tohoto léta?

Jsou custom kšiltovky New Era nejžhavějším trendem tohoto léta?
Zdroj: Kith
MÓDA
Uložit Uložené

Stará dobrá klasika od New Ery se opět dostává do popředí, ale tentokrát za její popularitu mohou zejména customizery.

Společnost New Era loni oslavila své sté výročí a k tomu si nemohla přát nic lepšího než to, že se mezi největší aktuální trendy opět vrátí její ikonické kšiltovky 59FIFTY s rovným kšiltem. Situace v posledních letech totiž napovídala spíše tomu, že tzv. dad caps nahradí v rámci popularity trucker kšiltovky, které mají přední polovinu vyrobenou z pěnového materiálu a zadní polovinu tvoří plastová síťovina. Notoricky známé „kýble“ od New Ery se však na scénu dovalily jako blesk z jasného nebe a už nyní je jasné, že zažívají nové zlaté časy.

Tradiční kšiltovky New Ery se nikdy z módy nevytratily kompletně. Za posledních čtyřicet let se z nich totiž stal jeden ze základních stavebních prvků streetwearu, a i když pochopitelně zažívali výkyvy popularity, do pouliční módy patřily a i budou patřit bez ohledu na aktuální trendy.

Doporučeno
Stanou se z tenisek adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy? Stanou se z tenisek adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy? 26. března 2021 14:20

To, co se však kolem nich děje v posledních měsících, lze jednoznačně označit za nadstandard. Kromě desítek celebrit, které se k tomuto druhu kšiltovek vrátili ze dne na den, se totiž roztrhl pytel i s nezávislými značkami, které model 59FIFTY nabízejí v zajímavých verzích.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by LORDFUBU (@lordfubu)

V tomto článku se dozvíš:
  • Co znamená název 59FIFTY.
  • Jaké jsou počátky trendu customizace kšiltovek značky New Era.
  • Které celebrity a značky již naskočili na vlnu tohoto trendu.
  • Proč internet neprávem hejtuje Virgila Abloha za jeho kšiltovku New Era.

59FIFTY

Pod původním názvem E. Koch Cap Company ji v roce 1920 ve městě Buffalo založil Ehrhardt Koch. První zakázka na výroku kšiltovek pro profesionální baseballový klub MLB Cleveland Indians přišla v roce 1934.

Hráči MLB nosili pokrývky hlavy už od založení ligy v roce 1903, ale ze začátku šlo spíše o čepice připomínající barety s krátkým kšiltem. Ehrhardtův syn Harold návrhem kšiltovky pro klub Cleveland Indians z roku 1934 přinesl do MLB menší revoluci. Jeho původní design je na první pohled téměř totožný s tím, co si ve současnosti představujeme pod pojmem kšiltovka.

Sú custom šiltovky New Era najhorúcejším trendom tohto leta?
Zdroj: Twitter/@threeroads
Doporučeno
Jak Travis Scott, Quavo a ASAP Nest udělali z mohérových světů Marni nový trend Jak Travis Scott, Quavo a ASAP Nest udělali z mohérových světů Marni nový trend 20. března 2021 14:30

Ikonická kšiltovka prošla od svého vzniku desítkami menších vylepšení. Jedno z nejzásadnějších se datuje do roku 1954, kdy spolu s menším redesignem přišla zejména modernizace materiálů. Na vnitřní stranu vlněných čelních panelů se začala přidávat vrstva bílého bavlněného plátna, díky které si kšiltovka držela svůj tvar a po nasáknutí se nezačala krčit. Tento moment byl pro historii firmy z technologického hlediska tak důležitý, že kšiltovka dostala nový název 59FIFTY. Jeho původ je však mnohem prozaičtější, než by si člověk myslel. Látka, ze které kšiltovky vyráběli, se totiž v té době označovala číslicemi 59-50 a majitelům jednoduše tento název utkvěl v paměti.

Základy customizace

To, že šiltovky 59FIFTY sa dajú kúpiť u stoviek predajcov vo všetkých farebných kombináciách, sa nám dnes zdá ako bežná vec. Pre širokú verejnosť sú pritom dostupné len od roku 1978 a do roku 1996 mala New Era od MLB povolené vyrábať ich len v oficiálnych farbách jednotlivých klubov. 

Základní stavební kámen pro všechny novodobé customizatory položil legendární režisér a postava známá z archivních reklam na tenisky Nike Air Jordan Spike Lee. Ten totiž patří mezi zaryté sportovní fanoušky.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97777 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse