Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2021 21:31
Čas čtení 2:30
Vojtěch Vanda

Česko vybojovalo první výhru! Bělorusko porazilo v prodloužení 3:2

Česko vybojovalo první výhru! Bělorusko porazilo v prodloužení 3:2
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít
SPORT MS V HOKEJI 2021
Uložit Uložené

Začátek zápasu znovu rozsvítil v hlavách fanoušků červený vykřičník, naši hokejisté se však po obdrženém gólu vzpamatovali. Nakonec ale fanoušci viděli i prodloužení.

Český tým potřeboval výhru jako sůl a doufal v ní již ve třetím zápasu s týmem Běloruska. Přestože v první třetině zázračně neinkasoval a od začátku druhé třetiny dokonce prohrával gólem Šarangoviče, do konce druhého dějství otočili skóre kapitán Jan Kovář a Filip Zadina. Ve druhé polovině poslední třetiny nicméně srovnal Jerjomenko a šlo se do prodloužení.

V něm zabodoval konečně Dominik Kubalík a získal druhý bod na Českou stranu po výhře v poměru 3:2.

Doporučeno
MS v hokeji 2021: Nejhorší vstup Čechů do turnaje v posledních 30 letech, Švýcarsku podlehli 2:5 MS v hokeji 2021: Nejhorší vstup Čechů do turnaje v posledních 30 letech, Švýcarsku podlehli 2:5 22. května 2021 21:32

Češi dostali po velice nepodařeném utkání se Švýcary možnost reparátu, když se setkali s druhým papírově nejslabším týmem skupiny A Běloruskem. V tabulce tomu však nic nenapovídalo; zatímco Čechům patřila po dvou prohrách šestá příčka, Bělorusové, po včerejší výhře nad Švédy, kteří jsou o příčku pod Čechy, byli čtvrtí. O motivaci mělo být tedy postaráno. Do branky se vrátil Šimon Hrubec a trenér Pešán zpřeházel formace s vírou, že dnes to body budou.

Vlažný začátek

Začátek zápasu znovu poskvrnila roztěkanost a nepřesná rozehrávka českých hokejistů. Bělorusové to vycítili a snažili se toho využít. Prvních pět minut to dokonce vypadalo, že by česká obrana ráda soupeři vedení věnovala, naštěstí se tak ale díky skvělému Hrubcovi nestalo, a po prvních deseti minutách se naše reprezentace dokonce dokázala uklidnit a mít puk na hokejkách. Z individuálních střel se nakonec staly i útočné akce, kterým však chyběl klid a hlavně přesnost.


Ke konci první třetiny se české reprezentaci podařilo zavřít Bělorusy v jejich obranné třetině, nicméně ani z minutu a půl trvajícího tlaku gól nepadl. Pozitivním aspektem nicméně byla skutečnost, že si Češi dokázali vytvořit spoustu útočných situací, ze kterých poměrně nebezpečně prověřovali brankáře Kolosova. V závěru třetiny vytvořil český tým díky přesilové hře obrovský tlak hlavně na běloruského brankáře, jenž jako debutant ukázal, že do národního týmu soupeře patří. 

Gól jako facka

První třetina napověděla, že si Češi čtyři branky ze čtyřech oslabení vzali k srdci, jelikož nebyli potrestáni ani jednou, a podobně čistou hru chtěli předvést i ve druhé třetině. Vyloučení ale nakonec přišlo hned v první minutě druhé třetiny. Bylo ale vidět, že hráči oproti minulým zápasům zlepšili obranu a Bělorusy k ničemu velkému nepustili. První gól si přesto stejně připsal soupeř. Po nedůsledném a nepřesvědčivém přechodu do útočného pásma Češi ztratili puk, a z následného úniku skóroval kapitán Jegor Šarangovič.


Teprve až facka v podobě gólu probudila naše hokejisty. Rozhodli se s tím něco udělat v čase 29:44, kdy Filip Hronek poslal nastřelenou přihrávku na Jana Kováře, jenž tečoval puk za záda Kolosova. V druhé polovině druhé třetiny byl navíc tým Běloruska ve čtyřech, a Čechům se povedlo poprvé na turnaji průběžně vést zápas, kdy Filip Zadina dokázal v čase 33:03 propálit všechno, co mu stálo v cestě. Stav 2:1 vydržel do konce třetiny.

Doporučeno
Češi prohráli s Ruskem 3:4. Rusové je ani jednou nepustili do vedení Češi prohráli s Ruskem 3:4. Rusové je ani jednou nepustili do vedení 21. května 2021 17:28

Srovnání a první prodloužení

Poslední třetinu začali Češi znova oslabením, v němž musel Hrubec vytáhnout dva skvělé zákroky.Těsné vedení bylo potřeba zvýšit, po půlce třetiny a absenci útočných šancí však přišel opak. Po pasivní pasáži českých hokejistů v čase 51:30 vyrovnal další běloruský mladík Vladislav Jerjomenko. A i přes jistou snahu našinců výsledek zvrátit na stranu Česka, do konce třetiny se skóre nezměnilo.


V prodloužení 3 na 3 se začalo opravdu hekticky a bylo vidět, že Bělorusové chtějí skalp dalšího těžkého soupeře, proti byl však golman Česka Šimon Hrubec, který tým podržel. V následném samostatném úniku na Kolosova poté ukázal svůj um Dominik Kubalík a Češi poprvé vyhráli v poměru 3:2.


Český tým tedy získal první dva body na turnaji, což je ale po třech zápasech opravdu málo. O zvrat špatných událostí se bude snažit v zápase se stejně smolným celkem Švédska ve čtvrtek.

Domů
Sdílet
Diskuse