Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. června 2021 20:03
Čas čtení 1:48
Tímea Krauszová

Tenistka Naomi Osaka kvůli depresím nebude mluvit s médii

Tenistka Naomi Osaka kvůli depresím nebude mluvit s médii
Zdroj: Flickr/Rob Prange/volně k užití
SPORT
Uložit Uložené

Je světovou dvojkou v tenise, ale zápasí s úzkostmi a depresí.

Světová tenisová dvojka Naomi Osaka promluvila o svém duševním zdraví. Grandslamového turnaje Roland Garros v Paříži se nezúčastní a odmítá se účastnit i tiskovek s novináři.

V prohlášení, které zveřejnila i na Twitteru, říká, že odstoupit z turnaje a stáhnout se je nyní pro její duševní pohodu velmi důležité. „Pravdou je, že trpím dlouhodobými depresemi již od US Open v roce 2018 a velmi těžko se s tím vyrovnávám.“ Osaka přiznává, že mívá úzkostné stavy a otázky novinářů a celkový zájem ze strany veřejnosti její duševní problémy prohlubují.

Doporučeno
Hvězda UFC Jiří Procházka: Jdeme si pro světové prvenství, odmítnout titulový boj kvůli jiné výzvě by bylo troufalé (Rozhovor) Hvězda UFC Jiří Procházka: Jdeme si pro světové prvenství, odmítnout titulový boj kvůli jiné výzvě by bylo troufalé (Rozhovor) 31. května 2021 9:30

Na duševním zdraví záleží

Ženská tenisová asociace v oficiálním stanovisku uvádí, že duševní zdraví považuje za velmi důležité, ale jedním dechem dodává, že profesionální sportovci mají povinnost vůči veřejnosti, fanouškům a médiím. Mají sice podpůrný systém (zřejmě tím narážejí na lékaře a psychology), ale jak píše USA Today, uniká jim pointa, kterou Osaka zdůrazňuje: prevence je lepší než léčba.

V reakci na toto nepochopení Osaka později poslala organizátorům turnaje další email, ve kterém vysvětluje, že se nestaví proti turnaji či samotným novinářům, ale že se soustřeďuje na své zdraví. „Stavím se vůči systému, který od sportovců vyžaduje, aby se věnovali médiím i v době, kdy jejich duševní zdraví trpí. Myslím, že je to archaické a potřebuje to reformu.“ Po skončení turnaje chce spolu s organizátory hovořit o možnostech, jak najít kompromis, který bere zdraví sportovců vážně.

Osaka přiznává, že depresemi a úzkostmi trpí od vítězství nad Serenou Williams na svém prvním US Open v roce 2018. Dnes je světovou dvojkou, jen za poslední rok vydělala více než 55 milionů dolarů, uvádí The Guardian.

Za tenistku se už kromě Williams postavili prakticky všichni její sponzoři, japonská tenisová asociace, další sportovci a profesionálové ze sportovního světa. Podporují ji, přejí jí brzké uzdravení a uznávají, že mentální zdraví by prostě mělo mít přednost. Zejména sportovci zdůrazňují, že se o tom velmi málo mluví. Bývalá americká šampionka a členka ženské tenisové asociace Sloane Stephens podle Guardianu chválí odvahu japonské tenistky ozvat se.

„Doufám, že bude na tom lépe. My sportovci se učíme, jak pečovat o své tělo, a mentální a emocionální aspekt je obvykle zanedbáván. Toto je o něčem víc než jen o tom, zda půjdu nebo nepůjdu na tiskovou besedu,“ řekla na její podporu Martina Navrátilová.

Osaka se nyní plánuje soustředit na tenis. Podle svých slov nechtěla vyvolat takový rozruch. „Nechtěla jsem tímto svým prohlášením způsobit takový rozruch. Přiznávám, že to nebylo ideálně načasované, mohla jsem s tím trochu počkat. V Paříži jsem se však během mediálních aktivit vždy cítila zranitelná. Trpěla jsem úzkostí a usoudila jsem, že by bylo lepší vynechat tiskové konference,“ řekla.

Domů
Sdílet
Diskuse