Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. července 2021 13:02
Čas čtení 2:43
Vojtěch Vanda

Španihelová: Pokud seženu prostředky, podám žalobu na Zemana. Výroky o transgender osobách přilil olej do ohně, který jen doutnal

Španihelová: Pokud seženu prostředky, podám žalobu na Zemana. Výroky o transgender osobách přilil olej do ohně, který jen doutnal
Zdroj: s dovolením Terezy Španihelovej
NEWS LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Tereza Španihelová by ráda podala žalobu na prezidenta Zemana kvůli jeho výroku o transgender osobách. Uvedla to pro REFRESHER.

„Pokud se objeví člověk, který by byl ochotný žalobu na prezidenta Zemana pokrýt finančně, tak do toho půjdu,“ uvedla pro REFRESHER nejznámější česká transgender osoba Tereza Španihelová. Vadí jí výrok prezidenta Miloše Zemana z června, kdy v Partii Terezy Tománkové na CNN Prima NEWS uvedl, že jsou mu transgender osoby „bytostně odporné“. 

Kromě toho ale Španihelové vadí hlavně to, jak prezident společnost rozděluje, a jak „přilévá olej do ohně“ nenávisti směrem k LGBT komunitě, když podle ní již pouze „doutnal“.

Doporučeno
Zeman: Transgender osoby jsou mi bytostně odporné Zeman: Transgender osoby jsou mi bytostně odporné 27. června 2021 12:19

Španihelová je známou osobností českého filmového prostředí, podílí se na natáčení různých televizních seriálů, a sama vystupuje jako kameramanka a fotografka. Do médií se dostala před několika lety svou náročnou změnou pohlaví, kdy se z Jakuba stala Tereza. Od té doby se stala influencerkou, na níž se dokonce i obrací jiné transgender osoby nebo další členové LGBT komunity.

Poslední veřejný  výrok Miloše Zemana směrem ke transgender komunitě, ji prý velmi zasáhl. Jak pro REFRESHER uvedla, rána je tak hluboká, že je rozhodnutá prezidenta žalovat. „Moje kamarádka, režisérka Markéta Nešlehová, mi řekla, že bychom měli něco udělat, a že tady to prase vlastně úplně rozdělí společnost a rozdmýchává hnoje. A já jí říkám, pojďme klidně s radostí ho zažalovat, jen, že vím, jak jsou dneska právníci drazí a že na to nemám peníze“ uvedla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tereza Španihelova (@tereza_spanihelova)

Kdyby se našel investor, šla by prý do toho hned. „Vidím výhružné zprávy. Píšou mi lidé z celé republiky, kteří teď mluví o tom, že se hrozně tímto vystupňovala agresivita vůči jinakosti, že je to hrozné a vidět, a já si myslím, že by za to měl nést odpovědnost. Co řekl, je osobní názor, který tam neměl co dělat. Je to hrubý přešlap,“ domnívá se kameramanka.

Doporučeno
Spolek bojující za práva trans lidí po Zemanovi požaduje veřejnou omluvu za výroky o transgender osobách Spolek bojující za práva trans lidí po Zemanovi požaduje veřejnou omluvu za výroky o transgender osobách 28. června 2021 16:50

Španihelové vadí to, že přestože je například změna pohlaví uzákoněna a je na každém, jestli ji chce podstoupit, Zeman i tak tuto skutečnost špiní společně i s prací lékařů, kteří ji provádí. „Vyběhat všechna ta kolečka, komise, to byla prasárna a zlý sen,“ pokračovala, „nicméně je to posvěceno veškerými legislativami a věcmi, které jsou k tomu potřeba.“

„A teď je tu prezident jako hlava státu, která má spojovat lidi, řekne, že v tomto případě lékaři porušují Hippokratovu přísahu, že je to odporné. Kdyby kdekoliv na světě řekl pouze derivát jednoho výroku, tak je ten stát pomalu ve válce, a i přesto šíří do společnosti takové jedy,“ dodala.

Tereza Španihelová ale jedním dechem dodala, že se za LGBT aktivistku nepovažuje„Já jsem se několikrát vyhranila vůči propagandě LGBT. Šla jsem do změny, abych byla žena a ne transka do konce života. Nechci být v roli oběti a neustále obviňovat společnost z toho, že nejsem šťastná, což dneska některé organizace dělají,“ přidala. „Je ale fakt, že je vidět nárůst násilných tendencí vůči LGBT scéně. Ten člověk akorát přilil olej do ohně, který už jenom doutnal,“ mínila

Doporučeno
Svět reaguje na Zemanův výrok o transgender osobách memy: Když vypadáš jako záporák ze Star Wars, nemáš co hodnotit Svět reaguje na Zemanův výrok o transgender osobách memy: Když vypadáš jako záporák ze Star Wars, nemáš co hodnotit 29. června 2021 18:24

Kriminalizovat názory je ohrožování svobody, tvrdí Ovčáček

REFRESHER v souvislosti s možnou žalobou prezidenta Zemana kontaktoval Pražský hrad, aby získal vyjádření protistrany. „Pan prezident vyjádřil svůj názor,“ uvedl pro REFRESHER mluvčí hradu Jiří Ovčáček. „Pokusy kriminalizovat nebo jakýmkoliv jiným způsobem pronásledovat kohokoliv za vyjádření názoru ohrožují svobodu,“ dodal.

Španihelová má však k vyjadřování osobních názorů prezidenta jiný názor. „Miloš Zeman nemá říkat z funkce prezidenta své osobní názory,“ komentovala. „Jak si může ze své funkce dovolit hovořit o svých názorech? Lidé, kteří jej obhajují, si to neuvědomují, když říkají, že řekl jen svůj názor. Ale já jim říkám, že on mluvil jako prezident, ne jako Miloš Zeman. A jako prezident mám nějaká práva a povinnosti a nemůžu udělat něco podobného,“ pokračovala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tereza Španihelova (@tereza_spanihelova)

Situaci pro lepší pochopení přirovnala k seriálu Koruna, kde je rozdělení osobního života a funkce královny vysvětlováno britské panovnici Alžbětě II. „On je prostě prezident, který prezentováním svých osobních názorů zneužívá své funkce a postavil společnost na nože,“ myslí si Španihelová.

Doporučeno
„Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy 18. března 2024 14:01

„Pro CNN Prima NEWS jsem řekla, že že prezident je ko**t, protože je. Snaží se akorát rozdělit společnost, zneužívá funkce, a to, co udělal, je něco tak odporného a zrůdného, že si říkám, jestli není náhodou labilní. Ale to už je na jinou debatu,“ ukončila svůj tok myšlenek.

Domů
Sdílet
Diskuse