Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2021 8:20
Čas čtení 0:39
Ondřej Jarůšek

ČHMÚ: V celé České republice platí výstraha před silnými bouřkami

ČHMÚ: V celé České republice platí výstraha před silnými bouřkami
Zdroj: Usnplash/Max LaRochelle/volně k užití
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Meteorologové očekávají silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, padat mohou i kroupy.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil výstrahu před silnými bouřkami na celé území České republiky. Výstraha ze včerejšího dne se týkala zejména západní poloviny Česka, teď ale varování platí i pro zbylé kouty země. Ve všech krajích aktuálně platí nízký stav nebezpečí, výstraha platí až do dnešní půlnoci.

Bouře má doprovázet taky přívalový déšť, kvůli kterému hrozí povodně. V části Plzeňského kraje nyní platí 2. stupeň povodňové aktivity v některých říčních profilech a povodně se mohou vyskytnout i v dalších krajích. 

Doporučeno
Do roku 2050 se už s oteplováním nedá nic dělat. Když do té doby omezíme skleníkové plyny, můžeme klima ovlivnit, říká Zahradníček Do roku 2050 se už s oteplováním nedá nic dělat. Když do té doby omezíme skleníkové plyny, můžeme klima ovlivnit, říká Zahradníček 8. července 2021 15:33

„Očekává se výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 30 mm, lokálně s kroupami a s nárazy větru kolem 70 km/h,“ uvádí ČHMÚ. Vlivem větru se mohou lámat větve stromů, v souvislosti s přívalovým deštěm hrozí kromě ojedinělého rozvodnění malých toků také zatopení podchodů, podjezdů či sklepů.

Kvůli nepříznivému počasí přidává ČHMÚ i několik rad a doporučení. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ píší meteorologové. Řidiči by měli v bouřce snížit rychlost a jezdit jen velmi opatrně.

výstraha
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav
Domů
Sdílet
Diskuse