Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2021 12:11
Čas čtení 1:04
Tereza Šnajdrová

Prvním nakaženým v české výpravě na LOH v Tokiu byl nenaočkovaný lékař

Prvním nakaženým v české výpravě na LOH v Tokiu byl nenaočkovaný lékař
Zdroj: Český olympijský tým
NEWS LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2020
Uložit Uložené

Český olympijský výbor bude nyní nákazu v českém týmu prošetřovat.

Český tým, který nás bude reprezentovat na olympijských hrách v Tokiu, hlásí již několik nakažených. Podle prvotních informací Seznam Zpráv byl jako první v rámci české výpravy pozitivně testován lékař Vlastimil Voráček, který se před odletem nenechal proti koronaviru očkovat. Jeho jméno původně ČOV nezveřejnil.

Doporučeno
LOH Tokio 2020: Česká výprava má dalšího nakaženého koronavirem LOH Tokio 2020: Česká výprava má dalšího nakaženého koronavirem 20. července 2021 13:21

Česká výprava hlásí i několik dalších nakažených, a to plážového volejbalistu Ondřeje Perušiče, dalšího člena beachvolejbalového týmu, trenéra Simona Nausche, stolního tenistu Pavla Širučka a nově také plážovou volejbalistu Markétu Nausch Slukovou. 

Podle Seznam Zpráv byl prvním nakaženým lékař Vlastimil Voráček, který se odmítl proti koronaviru očkovat. „Doufali jsme, že to bude první a poslední nález, i z toho důvodu jsme jméno doktora Voráčka nezveřejnili. Jména sportovců a trenéra jsme zveřejnili po dohodě s nimi,“ řekl ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Doktora Voráčka nominoval tenisový svaz na základě jeho odborných schopností. Očkování není podmínkou účasti na olympijských hrách a nelze ho vynucovat ani podle Olympijské charty, i když my jsme ho samozřejmě důrazně doporučovali všem,“ doplnil pak Alföldi.

Doporučeno
U českého olympionika byl potvrzen koronavirus. Je izolován na hotelu v Tokiu U českého olympionika byl potvrzen koronavirus. Je izolován na hotelu v Tokiu 19. července 2021 10:26

ČT24 navíc dnes na Twitteru uvedla, že sportovci přepravovaní vládním speciálem na palubě letadla nedodržovali bezpečnostní pravidla. „Zástupci Českého olympijského výboru přiznávají, že cestující ve speciálu do Tokia nedodržovali protiepidemická pravidla. Drtivá většina lidí po nástupu do letadla sundala respirátory,“ tweetla též s odkazem na Seznam Zprávy. 

Vyšetřování se nyní ujme Český olympijský výbor, který bude zjišťovat, zda opravdu došlo k zanedbání pravidel bezpečnosti. „Vedení Českého olympijského výboru považuje nyní za maximálně důležité, aby se čeští sportovci mohli v klidu soustředit na bezproblémovou a co nejlepší možnou přípravu na sportovní výkon. Žádné další komentáře proto nebude ČOV v tomto případu poskytovat, dokud vyšetřování nebude uzavřeno a nebude zveřejněna zpráva o jeho výsledku,“ píše Deník N.

Doporučeno
Mezi olympioniky se šíří koronavirus. Jeden případ je i v české výpravě Mezi olympioniky se šíří koronavirus. Jeden případ je i v české výpravě 18. července 2021 10:11
Zpět
Sdílet
Diskuse