Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
9. srpna 2021 8:30
Čas čtení 1:59
Tereza Šnajdrová

Provozuješ nechráněný sex nebo se prostě jen rád cítíš v bezpečí? Takto probíhá HIV testování (Reportáž)

Provozuješ nechráněný sex nebo se prostě jen rád cítíš v bezpečí? Takto probíhá HIV testování (Reportáž)
Zdroj: FOTO TASR - Pavol Zachar
REFRESHER PRAGUE PRIDE 2021
Uložit Uložené

V rámci festivalu Prague Pride jsme se nechali otestovat na HIV. Popíšeme ti, jak takový proces funguje.

V České republice se stále nedaří snížit nárůst HIV infekce a jen za minulý rok se virem HIV nakazilo 251 lidí, což je o 29 více než v roce 2019. Nemoc AIDS se rozvinula u 44 pacientů a 18 lidí na ni zemřelo. Právě z tohoto důvodu se v rámci festivalu Prague Pride můžeš hned na dvou místech v Praze otestovat na HIV a syfilis, čehož jsme využili i my a tento proces jsme pro tebe zmapovali.

Doporučeno
Více než třetina české populace si stále myslí, že homosexualita není přirozená. O diskriminaci LGBT+ lidí je nutné mluvit Více než třetina české populace si stále myslí, že homosexualita není přirozená. O diskriminaci LGBT+ lidí je nutné mluvit 6. srpna 2021 16:00

Pro festival Prague Pride testování na Střeleckém ostrově i v Kasárně Karlín zprostředkovává Česká společnost AIDS pomoc, která již od roku 1989 slouží jako iniciativa blízkých, známých a rodin HIV pozitivních občanů. Tamních pracovníků jsme se proto zeptali i na to, kolik lidí se během festivalu rozhodlo testovat. „Od pondělí testujeme v Kasárnách Karlín a průměrně sem přijde zhruba 40 lidí denně. Na Střeleckém ostrově to pak jsou stovky lidí,“ sdělil pro REFRESHER.

HIV testování
Zdroj: se souhlasem Prague Pride

Průběh testování

Anonymního testování na AIDS a syfilis se může zúčastnit každý. Před samotným odebráním vzorku a jeho následném otestování se nejprve musíš zúčastnit pohovoru, kde budeš dotazován na počet sexuálních partnerů, poslední nechráněný styk, prodělání jakýchkoliv pohlavně přenosných chorob, tvůj vztah k návykovým látkám i na další rizika spojená s touto infekcí.

Pokud chceš celý proces urychlit, tak dotazník před návštěvou testovacího místa můžeš vyplnit i na webu hiv-pomoc, kde ti bude vygenerován osmimístný unikátní kód, který při příchodu pouze oznámíš pracovníkům České společnosti AIDS pomoc. Přístupový kód ti bude v případě vyplnění dotazníku na místě udělen tak jako tak, neboť právě pod ním si pak vyzvedneš svoje výsledky

Doporučeno
Až 56 % LGBTQ+ lidí se po pandemii koronaviru cítí osaměle. Těmito třemi kroky můžeš svému okolí pomoci i ty Až 56 % LGBTQ+ lidí se po pandemii koronaviru cítí osaměle. Těmito třemi kroky můžeš svému okolí pomoci i ty 5. srpna 2021 6:00

Papírování je hotové a jde se na věc

Přiznáme se, že jsme vůbec nevěděli do čeho jdeme, takže jsme byli překvapení, jak rychlé a bezbolestné samotné testování je. Pracovnice ti speciální jehlou lehce píchne do prstu, ze kterého pak kapátkem nabere malé množství krve a umístí ho do testovacích sad. Celý proces nezabere více než 5 minut a opravdu se nemusíš obávat žádného bolestivého vyšetření.

Zpracování tvých testů pak trvá zhruba 30 minut a výsledky zjistíš přímo na webu hiv-pomoc, kam stačí zadat tvůj unikátní osmimístný kód.

HIV testování
Zdroj: Tereza Šnajdrová/REFRESHER

Od pracovníka České společnosti AIDS pomoc jsme zjistili, co následuje v případě, že se pacient dozví pozitivní výsledek. „Pokud má někdo výsledek reaktivní, což ještě neznamená, že je pozitivní, ale pouze vykazuje reakci na nějakou chorobu, tak s ním samozřejmě dále pracujeme. Můžeme mu zde vzít krev, kterou pošleme do laboratoře a klientovi můžeme zajistit i léčení. U HIV pak dle zákona musí odhalit svoji anonymitu a je mu přidělen lékař, který nasadí medikaci. U syfilisu také musíme pacienty nahlásit a pokud má klient zájem, tak i s ním můžeme následně spolupracovat a pomoct mu s léčbou,“ řekl nám.

Nestyď se a pravidelně se testuj

Nemusíš žít promiskuitním životem, aby ses nakazil virem HIV, a proto uděláš dobře, když se i ty budeš pravidelně testovat. „Pravidelné testování je vhodné především pro rizikové skupiny, což jsou promiskuitní lidé, kteří často střídají partnery, LGBT+ lidé, lidé užívající návykové látky i ti, kteří případně přišli do styku s osobou, která byla nakažená a neléčí se,“ doplnil pak. 

Doporučeno
Ředitel Prague Pride Tom Bílý: Většina LGBT+ lidí se outuje v průběhu celého života. Není to jednorázová záležitost (Rozhovor) Ředitel Prague Pride Tom Bílý: Většina LGBT+ lidí se outuje v průběhu celého života. Není to jednorázová záležitost (Rozhovor) 10. července 2021 8:00
Domů
Sdílet
Diskuse