Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. září 2021 11:30
Čas čtení 7:31
Radim Šlechta

Příběh Mötley Crüe je plný sexu, drog, smrti a rock and rollu. Jejich cesta ke slávě byla trnitá a dny na vrcholu ještě těžší

Příběh Mötley Crüe je plný sexu, drog, smrti a rock and rollu. Jejich cesta ke slávě byla trnitá a dny na vrcholu ještě těžší
Zdroj: Getty Image / Pete Still
HUDBA
Uložit Uložené

Portrét legendární metalové kapely se všemi vzestupy a pády.

Dva mazánkové, poloviční bezdomovec a celoživotní outsider, co zemřel, a přitom stále dýchá. Zní to jako začátek špatného vtipu. Ve skutečnosti se ale jedná o popis jedné z nejúspěšnějších kapel všech dob. Mötley Crüe se za svou existenci stala synonymem pro sex, drogy a rock and roll. Vlastně spíš pro sex, další sex, více sexu, drogy, novou dávku drog, glam metal a ještě trochu sexu a drog. 

Abychom příběh legendy, která v 80. letech definovala tvrdou hudbu na dalších několik let, pohřbila kamaráda, dítě a málem i vlastního člena, mohli odvyprávět, je potřeba, abychom se nejprve trochu podívali na skrumáž čtyř mladíků, kteří pestrobarevnou partu založili.

„Spím na lavičkách a mám málo času“

Nedostatek času na nohou, který měl Mick Mars, kytarista Mötley Crüe, vyměřený, byl bezpochyby jednou z hlavních motivací, proč se měl člověk, co jako by na Zem přiletěl z jiné domácí planety, v plánu stát se buď největší rockovou hvězdou, nebo na ulici trpět postupně rostoucími bolestmi páteře a kloubů způsobenou Bechtěrevovou nemocí. Nechť rozhodne osud.

A nebo ne. Osud přeci drží každý ve svých rukou, a tak se i Mick rozhodl jít svému štěstí naproti. „Hlučný, drzý a agresivní kytarista hledá kvalitní muzikanty,“ napsal do Los Angeles Recycle. Tenkrát nejspíš nevěděl, že inzerát je i jeho vstupenka na obří pódia.

Kariéru rockera si vysnil už roky před Mötley. Jeho někdejší kapela byla dokonce i krok od smlouvy na desku. Tehdy ale hitparádám velelo disco a label chtěl, aby se i tato skupina trendům přizpůsobila, což bylo pro vesmírného kytaristu něco nepřijatelného. Z kapely tedy odešel a šel naproti zvuku hutných bicích a kytarových riffů, oholil knír a květované košile nahradil pro něj dnes tak signifikantní černou barvou.

Miláčci střední školy na scestí

Daleko lepší výchozí pozici pro to stát se v životě úspěšnými lidmi měli Tommy Lee a Vince Neil, bubeník a zpěvák kapely. Představovali idoly náctiletých dívek a dělali všechno, pro co se mohli zalíbit davům.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103003 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké šílené historky kapelu provázely na jejich turné.
  • Čí smrt Mötley Crüe poznamenala
  • Jak baskytarista kapely přišel o život
  • Proč byl glam metal tak oblíbeným žánrem
  • Jaké vzpomínky má kapela na temného prince Ozzyho
Domů
Sdílet
Diskuse