Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2021 7:40
Čas čtení 0:56
Vojtěch Vanda

Nový průzkum: ANO by jasně vyhrálo volby, ČSSD by se do Sněmovny nedostala

Nový průzkum: ANO by jasně vyhrálo volby, ČSSD by se do Sněmovny nedostala
Zdroj: Úřad vlády ČR
POLITIKA VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Agentura Median vydala volební průzkum za měsíc srpen.

Doporučeno
PŘEHLED K VOLBÁM: Kdy se konají, kdo kandiduje a jak si vyřídit voličský průkaz PŘEHLED K VOLBÁM: Kdy se konají, kdo kandiduje a jak si vyřídit voličský průkaz 6. září 2021 14:56

ANO ve vedení s komfortním náskokem. Takovým způsobem vyplynul výsledek volebního modelu agentury Median. Na prvních třech místech se podle očekávání umístily koalice SPOLU, Piráti a Starostové a hnutí ANO, nicméně partaj premiéra Andreje Babiše výrazně přeskočila své konkurenty. Zatímco vládní strana získala 27 %, což je pro ni stabilní výsledek, její nejbližší konkurent, koalice SPOLU, pouhých 21 %.

Třetí Piráti se Starosty se v tomto modelu se svými opozičními konkurenty přetahují o druhé místo rozdílem pouhého půl procenta, což znamená, že mají takřka shodný zisk preferencí i volební potenciál. Proti koalici PirStan však může hrát deklarovaná nízká účast voličů pod 34 let. 

Propad zaznamenalo hnutí Přísaha Roberta Šlachty, které, oproti minulému průzkumu, přišlo o 2,5 %. Agentura Median tento posun přisuzuje nestabilní voličské základně. Její výsledek bude záležet na tom, jak se bude prezentovat v předvolebních debatách a jak zvládne závěr kampaně.

Sociální demokracie se v srpnovém průzkumu umístila těsně pod hranicí vstupu do Sněmovny. Volný blok nezískal v průzkumu ani 1 % hlasů. Volby do Poslanecké sněmovny proběhnou od pátku 8. října do soboty 9. října.

Metodika předvolebního výzkumu agentury Median

> Vzorek byl složen z 1058 respondentů ve věku 18 a více.
> Použit byl kvótní výběr respondentů podle pohlaví, věku, vzdělání, kraje a velikosti sídla včetně pracovního statutu
> Sběr dat probíhal od 1. srpna do 2. září 2021.
> Výzkum byl realizován osobním dotazováním vyškolenými tazateli s využitím laptopů a dotazováním nezastižitelných skupin online
Domů
Sdílet
Diskuse