Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2021 11:30
Čas čtení 4:56
Radim Šlechta

Jak útok na dvojčata vnímají filmaři? Máme pro tebe seznam 9 filmů o 11. září

Jak útok na dvojčata vnímají filmaři? Máme pro tebe seznam 9 filmů o 11. září
Zdroj: Usnplash/Steve Harvey/volně k užití
FILMY A SERIÁLY SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Útok na Dvojčata inspiroval i mnohé filmaře. Jak se na události dívali a jak je přenesli na plátna, zjistíš třeba skrze tyto zajímavé snímky.

Když se kohokoliv na ulici zeptáš, co dělal 11. září 2001, bude si to pravděpodobně pamatovat poměrně přesně. Teroristický útok tehdy změnil chod celého světa. Mnoho lidí při pádu Dvojčat přišlo o to nejcennější, co v životě měli – o své nejbližší –, a napříč zeměmi prudce vzrostly obavy z dalších útoků.

Události, které hnuly světem, zachycují i filmaři, a na téma 11. září tak vznikla řada zajímavých snímků, které ať už pojednávají o samotné události, nebo právě o jejích dopadech na životy běžných lidí, rozhodně stojí za to zhlédnout a připomenout si, že se život může lusknutím prstů zbořit.

Sestavili jsme pro tebe seznam devíti nejzajímavějších filmů o 11. září, které ti do očí vženou slzy smutku, dojetí a na zádech ti zježí všechny chlupy. 

Doporučeno
Natočil útok na Dvojčata, z nahrávky zbohatl. Dnes by Pavel Hlava spíše utíkal, než natáčel Natočil útok na Dvojčata, z nahrávky zbohatl. Dnes by Pavel Hlava spíše utíkal, než natáčel 11. září 2023 10:00

1. Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko

Začněme od konce. Tedy od chvíle, kdy teroristické útoky srovnaly Dvojčata se zemí a srdce lidí sevřely sutiny samoty. Střep z ruin zůstal i v Oscarovi, malém chlapci, který najde neznámý klíč po otci, jehož ztvárnil Tom Hanks. Otec zemřel právě během útoků na Dvojčata, ještě během života ale dával synovi řadu logických hádanek a zajímavých výzev, které z něj měly udělat silnou osobnost. Samotná výprava za původem klíče pak byla výzvou největší, ale byla také cestou, která mu měla pomoci se s otcovou smrtí vyrovnat. 

Snímek měl vzniknout k 10. výročí teroristických útoků na WTC a premiéru měl mít právě 11. září 2011, tedy 10 let od útoku na den přesně. Režisér Stephen Daldry jej ale nestihl dokončit včas a uvedl jej až ke konci roku. Oproti tomu se ale Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko může pyšnit tím, že herec Max von Sydow byl ve svých 82 letech druhým nejstarším hercem, kterého Akademie nominovala na Oscara. Prvním byl jen o 50 dní starší Hal Holbrook.

2. 9/11

Prostě pojmenovaný film, který jeho režisér původně zamýšlel jako zajímavý vhled do života nováčka mezi americkými hasiči. Náhoda tomu chtěla tak, že při zachycování obyčejného života hrdiny všedního dne natočil tvůrce dokumentu Jules Naudet čočku kamery směrem k Dvojčatům, na která se právě řítilo letadlo jako rozsudek smrti. 

Z dokumentu se tak rychle stal snímek, ve kterém tvůrci s panikou v očích běží k World Trade Center, aby zachytili hrůzy, které se zde udály, pozůstatky slavných Dvojčat a chaos, který jako prokletí ovládl všechny přítomné. I kvůli tomu se snímek stal jedním z nejvěrohodnějších a nejmrazivějších svědectví doby. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103217 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse