Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2021 12:34
Čas čtení 1:48
Vojtěch Vanda

Kolik peněz dostanou jednotlivé strany za volby? Komunisté si i bez vstupu do Sněmovny přijdou na 50 milionů korun

Kolik peněz dostanou jednotlivé strany za volby? Komunisté si i bez vstupu do Sněmovny přijdou na 50 milionů korun
Zdroj: Matej Divizna/Getty Images
POLITIKA VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Popisujeme, jak probíhá financování stran po volbách a kolik která strana dostane.

Volby nejsou jen o hlasech a prestiži. Každý z hlasů, který strana dostane, znamená potenciální finanční příspěvek, který v konečném důsledku může znamenat velký obnos peněz. A to nehovoříme pouze o těch, kteří se dostanou do Sněmovny – komunisté i sociální demokracie dostane zajímavý „zlatý padák“. K financím se pak dostanou i další. Kteří to jsou a kolik dostanou?

Doporučeno
ZÁZNAM: Koalice SPOLU porazila hnutí ANO a vyhrála volby. „Praha nás porazila jako vždycky, Praha nás nesnáší,“ uvedl Babiš ZÁZNAM: Koalice SPOLU porazila hnutí ANO a vyhrála volby. „Praha nás porazila jako vždycky, Praha nás nesnáší,“ uvedl Babiš 9. října 2021 8:00

Tyto příspěvky upravuje § 85 Příspěvek na úhradu volebních nákladů Zákona č. 247/1995 Sb. o volbách do Parlamentu České republiky. Ten zní:

„Příspěvek na úhradu volebních nákladů se poskytuje pouze za výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Poslanecká sněmovna sdělí, po ověření volby poslanců, Ministerstvu financí údaje o počtu platných hlasů odevzdaných pro jednotlivé politické strany, politická hnutí nebo koalice. Politické straně, politickému hnutí nebo koalici, která ve volbách získala nejméně 1,5 procenta z celkového počtu platných hlasů, bude za každý odevzdaný hlas ze státního rozpočtu uhrazeno 100 Kč.“

Domů
Sdílet
Diskuse