Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. října 2021 9:44
Čas čtení 2:48
Vojtěch Vanda

Jak získává Severní Korea peníze? Drogy, hacking, prodej zbraní do Íránu, tvrdí bývalý vysoce postavený agent režimu

Jak získává Severní Korea peníze? Drogy, hacking, prodej zbraní do Íránu, tvrdí bývalý vysoce postavený agent režimu
Zdroj: Mikhail Svetlov/Getty Images
NEWS KIM ČONG-UN
Uložit Uložené

BBC získalo jedinečnou možnost vyzpovídat bývalého vysokého činitele působícího v severokorejských tajných službách. Jak ale médium uvedlo, většinu jeho neuvěřitelných tvrzení nebylo možné ověřit.

„Jsou to léta, co jsem utekl, ale Severní Korea se za tu dobu vůbec nezměnila. Strategie, kterou jsme my kdysi nastavili, pokračuje. Jediné, co potřebujete vědět, je to, že se země nezměnila ani o 0,01 procenta,“ uvedl pro BBC muž, jen se představil jako Kim Kuk-song. Jeho pravé jméno však zná jen málokdo; je to z toho důvodu, že je bývalým vysokým činovníkem severokorejské zpravodajské služby, který zajišťoval finance vůdci Kim Čong-unovi v zahraničí.

Již sedm let je na útěku v Soulu, hlavním městě úhlavního nepřítele režimu Jižní Koreji. Spolupracuje s místními tajnými službami, jelikož musel ze strachu o vlastní život a život rodiny uprchnout. A nyní, jako jeden z prvních vysokých činitelů režimu, byl ochotný poskytnout rozhovor do velkého média. Rozpovídal se hlavně o tom, jakým způsobem státní služby financovaly blahobyt milovaného severokorejského lídra.

Doporučeno
VIDEO: Severní Korea otestovala odpal balistických raket z vlaku. Jedna zasáhla cíl VIDEO: Severní Korea otestovala odpal balistických raket z vlaku. Jedna zasáhla cíl 16. září 2021 19:45
Domů
Sdílet
Diskuse