Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2021 19:45
Čas čtení 0:55
Vojtěch Vanda

VIDEO: Severní Korea otestovala odpal balistických raket z vlaku. Jedna zasáhla cíl

VIDEO: Severní Korea otestovala odpal balistických raket z vlaku. Jedna zasáhla cíl
Zdroj: Korejská ústřední televize
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Novinku v armádní výzbroji odvysílala severokorejská státní televize.

Armáda Severní Koreji ve středu testovala nový způsob odpalování balistických raket – z vagonu na železniční trati. Odpal byl přenášen severokorejskou státní televizí. Podle vyjádření tamního média jedna z raket zasáhla cíl v moři asi 800 kilometrů od východního pobřeží země.

Doporučeno
Kim Čong-un opět výrazně zhubl. Spekuluje se o jeho zdraví, ale také o řízené dietě Kim Čong-un opět výrazně zhubl. Spekuluje se o jeho zdraví, ale také o řízené dietě 1. září 2021 11:46

Na videu se ze železničního tunelu vynořila lokomotiva se dvěma vagony, které připomínaly vagony nákladní. Z nich vyskočil nově vytvořený raketový pluk. Následně se rozevřela střecha vozů a po jedné byly za sebou vztyčeny a odpáleny balistické rakety. 

Odpalu se nicméně nezúčastnil severokorejský vůdce Kim Čong-un, na akci speciálního mobilního raketového pluku musel dohlížet velitel Korejské lidové armády Pak Čong Čchon. První akce nového pluku, který byl zformován v lednu, se podle vysokých představitelů severokorejské armády povedla a čekají, že by se tato vojenská jednotka mohla rozšířit do velikosti brigády.

Podle odborníků na severokorejskou armádu mimo zemi dává nový systém odpalování raket na vlacích smysl.Tenhle systém odpalu není lepší než ty klasické, každopádně vytváří nový problém pro stratégy jihokorejské armády a armády Spojených států,“ uvedl pro web NK News Ankit Panda. „Rakety podobného typu se mohou znenadání vynořit ze železničních tunelů, o kterých vědí. Když jsou schovány pod střechou, mohou se nepozorovaně vynořit a být odpáleny,“ dodal.

Velmi pravděpodobný scénář je takový, že vlaky častěji ponesou mezikontinentální střely, přičemž jejich odpalový systém by mohla severokorejská armáda brzo vylepšit. 

Domů
Sdílet
Diskuse