Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. října 2021 20:38
Čas čtení 3:06
Vojtěch Vanda

Slavia Praha se zase trápila, v Izraeli prohrála 1:0

Slavia Praha se zase trápila, v Izraeli prohrála 1:0
Zdroj: ČTK/AP/Ariel Schalit
SPORT SK SLAVIA PRAHA
Uložit Uložené

Aby si slávisté upevnili svou pozici ve skupině, potřebovali izraleského soupeře porazit.

Pro nic jiného než pro výhru si do Izraele jela vršovická Slavia Praha v rámci třetího utkání kvalifikační skupiny E Evropské konferenční ligy. Postavila se izraelskému mistrovi Maccabi Haifa. Vývoj zápasu tomu nicméně neodpovídal. Ve 24. minutě to mohlo být již 2:0 pro domácí, nicméně když o minutu dříve Donyoh lobem trefil pouze tyč Kolářovy brány, muselo se Maccabi spokojit gólem od stejného hráče až po přihrávce Aliho Mohameda.

Druhý poločas znovu nebyl ze strany vršovických fotbalistů žádnou krasojízdou. Vyložené šance proměňovat nedokázali a navíc několikrát chybělo jen málo, aby z brejků soupeře neinkasovali další branku. To je ostatně scénář, který se opakuje několik posledních evropských zápasů. Slavia se tak musela smířit s další prohrou v poměru 1:0.

Doporučeno
Zápas dvou půlí: Slavia podlehla Feyenoordu 1:2 kvůli hororovému poločasu Zápas dvou půlí: Slavia podlehla Feyenoordu 1:2 kvůli hororovému poločasu 30. září 2021 22:55

Výhra. To bylo jediné slovo, které měli hráči Slavie Praha na mysli před zápasem skupiny Evropské konferenční ligy proti Maccabi Haifa. Pražané přiletěli do Izraele po posledním zápase v Evropě proti Rotterdamu, kde si to prohrála otřesným prvním poločasem, čímž zároveň dovolila, aby se v kvalifikační skupině pořadí zamotalo a vše zůstalo otevřené.


Jak dokládaly statistiky, na Haifu by mohl platit jediný gól. Izraelský tým totiž ve skupině ještě nedokázal vstřelit ani jeden; přesto mu to ale vyneslo jeden bod. Po bezgólové remíze s Feyenoordem však poměrně tvrdě kapitulovali s bundesligovým Unionem Berlín v poměru 0:3. Slavia si naopak vylepšila chuť ligovým zápasem s Libercem, jenž následoval po již zmíněném neúspěchu v Nizozemsku a prohraném derby, kde přišla o snovou šňůru 54 ligových zápasů bez porážky.


K pohledné a plodné hře je však zapotřebí mít zdravé hráče a to je pro Slavii, zejména v obraně, obrovský problém. Kvůli zranění chyběli Bořil, Holeš, Kúdela, Masopust, Tecl, Takács a Ševčík, dlouhodobě se nedá počítat s Hovorkou a Provodem. Trest si odpykával Jakub Hromada.


Jediným štěstím proto bylo navrácení dvou defenzivních hráčů – mezi tři tyče se vrátil Ondřej Kolář a na tolik potřebnou stoperskou pozici se postavil Taras Kačaraba. Tomu v zápase sekundoval poslední nezraněný stoper Aiham Ousou. Vedle nich se postavili Alexander Bah a improvizovaně Oscar Dorley. Do sestavy se vrátil také Peter Olayinka a na hrotu od začátku nastoupil Jan Kuchta.

Skoro dva inkasované góly

Očekávaný průběh utkání se vyplnil. Slavia byla od začátku aktivnější, měla první šanci i první roh. V 5. minutě vytvořila dokonce gólovku z nohy Ivana Schranz, jenž trefil hlavu Jana Kuchty. Odraz od ní se ale zatočil naneštěstí pro fanoušky sešívaných těsně mimo branku. Domácí každopádně nechtěli nechat nic náhodě a v dalších 10. minutách vytrvale dobývali těžce zkoušenou vršovickou obranu. Ani z vrcholu snažení, rohovém kopu, ale nevytěžili nic.


Slavia se následně hlavně díky Peterovi Olayinkovi dostala třikrát do vápna brankáře Haify Joshe Cohena, ale ani jednou se neprosadila. A jak se říká, nedáš dostaneš. Nejprve při Slavii stáli všichni svatí, když Godsway Donyoh zvládl ve 23. minutě přelobovat Koláře, tehdy však pouze nastřelil tyč. Každopádně o minutu později přišel centr Aliho Mohameda, jehož si nepohlídal Stanciu, a Donyoh se už nemýlil. Sešívaní, hrající v černém, mohli vyrovnat hned o tři minuty později, jenže Jan Kuchta znova gólem pohrdl. Ideální centr Alexandra Baha nevyužil a Cohenovu svatyni přestřelil.


Na konci poločasu Slavia dostala ještě možnost skórovat v podobě zajímavé standardní situace Nicolae Stanciua, jemuž se těsně nepodařilo míč zatočit do sítě. Takže přestože byli hosté aktivnější a vytvořili si vícero šancí, museli se po pětačtyřiceti minutách smířit s jednogólovým mankem.

Pocení Slavie

Od hvizdu k začátku druhého poločasu to byl boj. Slavia se rozhodla pro změnu hned od první minuty a vyměnila Srdjana Plavšiče za nadějného nováčka Daniela Samka. A právě on měl první velkou šanci, jeho šajtle k pravé tyči v 57. minutě byla ale vyražena výtečným zákrokem Cohena. Další velká šance ale ne a ne přijít. 


Od 70. minuty to už nejenže hráčům v černém úplně nelepilo, ale hráči Haify se k tomu snažili zdržovat. Navíc, v nestřeženou chvíli, se jim dařilo podnikat protiútoky. Kolář se tak několikrát zapotil, nejvíce asi během zákroku proti Jaberovi, kterého, světe div se, musel bránit střídající Michael Krmenčík. V tomto zápase se akorát potvrdilo, že Slavia více než cokoliv potřebuje, aby se jí uzdravila obrana.


Poslední desetiminutovka se ale nesla ve znamení tlaku hostů, proti nimž však jako by stál osud. Skóre nezměnil ani 2 minuty před koncem základní hrací doby Ondřej Lingr, jehož hlavičku mistrně takzvaně zalepil Cohen. Slavia se proto musela vyrovnat s další prohrou a jen se ukázalo, že Izrael je pro ni zemí zakletou.

Domů
Sdílet
Diskuse