Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. října 2021 v 12:37
Čas čtení 1:00
Ondřej Jarůšek

Polární záře v Česku pozorovatelná nebyla. Navzdory očekávání ji neuvidíme ani dnes, uvedla Česká astronomická společnost

Polární záře v Česku pozorovatelná nebyla. Navzdory očekávání ji neuvidíme ani dnes, uvedla Česká astronomická společnost
Zdroj: Unsplash/Marcelo Quinan/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Polární záři nakonec neuvidíme.

Aktualizace 19:10

Nad českou a slovenskou oblohou se měla v noci ze soboty na neděli objevit polární záře. Ta ale bohužel viditelná nebyla. Stále však byla šance, že se objeví, stát se tam mělo právě dnes v noci z neděle na pondělí. Česká astronomická společnost (ČAS) však nakonec vyvrátila i tento scénář.

„Jenom pro uzavření kauzy polární záře přidáváme obrázek slunečního větru ze sondy ACE. Kýžený oblak hmoty ze Slunce dorazil. Podle Solarham.net asi v 10:15 SEČ. Bohužel rychlost slunečního větru se zvýšila jen na asi 450 km/s, mnohem méně, než se čekalo. Také aktivita geomagnetického pole byla jen krátkodobě na stupni 4 a to se očekával minimálně,“ píše ČAS.

Polární záři tedy na obloze neuvidíme ani dnes. „Můžeme tedy shrnout, že došlo k nejvíce negativnímu scénáři. Oblak dorazil později a navíc nenastaly žádné polární záře zajímavé i pro obyvatele ČR. Nicméně nenechme se odradit, příště to může být lepší,“ dodává Česká astronomický společnost.

V noci ze soboty na neděli polární záře sice podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd ČR nastala, nebyla však bohužel pozorovatelná z našich končin, uvádí iRozhlas

Doporučeno
Do Česka dorazí sníh. Teploty budou v nejbližších dnech výrazně klesat, předpovídají meteorologové Do Česka dorazí sníh. Teploty budou v nejbližších dnech výrazně klesat, předpovídají meteorologové 31. října 2021 v 9:20

Není však všem dnům konec. Podle astronoma Petra Horálka ze Slezské univerzity lze spatřit polární záři je v Česku někdy i několikrát za rok.

„Jsou roky, kdy se nic neděje, a pak jsou roky, kdy jsou třeba čtyři v jednom roce. Zpravidla v době okolo maxima jedenáctiletého cyklu sluneční aktivity – maximum se blíží, odehraje se v roce 2025,“ řekl Horálek.

Domů
Sdílet
Diskuse