Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. listopadu 2021 14:19
Čas čtení 1:33
Ilona Hobzová

Vláda schválila nová opatření: Vrátí se testování ve firmách. Chystají se kompenzace

Vláda schválila nová opatření: Vrátí se testování ve firmách. Chystají se kompenzace
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Premiér v demisi požádal firmy, aby zaváděly home office a rušily akce.

Vláda rozhodla, že testy jako potvrzení bezinfekčnosti už stačit nebudou. Oznámila také, že znovu zavede povinné testování ve firmách. Na čtvrteční tiskové konferenci to potvrdil premiér v demisi Andrej Babiš. Opatření vzejdou v platnost v noci z neděle na pondělí.

Andrej Babiš na konferenci reagoval na slova kandidáta na nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), že Česká republika ve skutečnosti bavorský model nezavedla. 

PŘEHLED NOVÝCH OPATŘENÍ PLATNÝCH OD PONDĚLÍ 22. LISTOPADU

> K návštěvě restaurací, služeb nebo účast na hromadných akcích bude od pondělí nutný certifikát o dokončeném očkování či potvrzení o prodělání onemocnění v posledních 180 dnech.

> Antigenní ani PCR testy již k prokázání bezinfekčnosti stačit nebudou.

> Testy budou nadále moci využívat jako doklad bezinfekčnosti mladí od 12 do 18 let nebo lidé, kteří se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou.

> Po první dávce vakcíny se lidé budou muset prokazovat kromě dokladu o první dávce také negativním PCR testem.

> Děti do 12 let potvrzení předkládat dále nemusí.

> PCR testy budou zdarma pro lidi, kteří se nemohou ze zdravotních důvodů očkovat. Lidé po první dávce budou mít nárok na 5 PCR testů (platnost tři dny) měsíčně zdarma.

> Plně očkovaní lidé budou mít nárok na dva PCR testy zdarma za měsíc.

„My jsme se inspirovali v bavorském modelu, ale není to přesně ten model. Ten princip je jasný a my jsme dnes hlavně detailně řešili další opatření, které provázejí tento model. Přístup do různých služeb, restaurací nebo muzeí budou mít jen očkovaní nebo ti, kteří překonali covid,“ řekl Babiš. 

Domů
Sdílet
Diskuse