Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Dr. Martens.
27. listopadu 2021 10:30
Čas čtení 1:46
Sponzorovaný obsah

Projdi zimou v největší rebelské ikoně. Dr. Martens diktují styl už přes půl století

Projdi zimou v největší rebelské ikoně. Dr. Martens diktují styl už přes půl století
Zdroj: Dr. Martens
MÓDA
Uložit Uložené

Na první pohled je každý pozná. Boty Dr. Martens se za 60 let svojí existence staly ikonami, které si můžete vzít úplně kamkoliv. A to myslíme doslova. Potkáte je jak v zabahněném lese, tak i na červeném koberci.

Některé kousky v šatníku prostě nesmí chybět. Jedním takovým jsou také boty Dr. Martens, které se za 60 let svojí existence staly takovými legendami, že si je můžeš vzít k jakémukoliv outfitu. Jen málokterá značka dokáže vybalancovat nadčasovost se současnými trendy a uchovat si v sobě kousek rebelství. Legendární „martény“ dokonale kloubí praktičnost se stylem, který nevyjde z módy. Hodí se tak jak na procházku po lese, tak i na červený koberec. 

Boty se staly horkým zbožím už v roce 1960, kdy vznikly. Jednak díky kvalitnímu zpracování, a taky kvůli tomu, že je mohl nosit každý, kdo chtěl vyčnívat svým osobitým stylem. Od punkerů pak boty postupně pronikly až k oblibě široké veřejnosti. Dnes už tyhle boty můžeš zkombinovat s jakýmkoliv outfitem a působit přitom stylově a nenuceně.

Dr. Martens
Zdroj: Dr. Martens

V pohodlí po celý rok

V našich podnebných podmínkách je obzvlášť potřeba najít si na podzim kvalitní boty, které tvoji nohu udrží v teple. Pro boty je typická kovaná špička, pevná ale pohodlná podrážka a kůže, která se přizpůsobí naprosto každé noze. V botě tak přečkáš jak podzimní sychravé dny, tak i alpské mrazy.

Dr. Martens
Zdroj: Dr. Martens

Boty Dr. Martens ti ale budou dobře sloužit celý rok, za což vděčíme hlavně zmíněným pevným gumovým podrážkám. O ty se zasloužil doktor Klaus Martens, který se v roce 1945 zranil v Alpách při lyžování. Po tomto zranění potřeboval Klaus botu, ve které se bude cítit pohodlně za každých okolností, proto si podrážku vyrobil z pneumatiky. Dnešní módní klasika tedy původně sloužila jako zdravotnická obuv. 

Později si Klausových bot všimla britská obuvní společnost Griggs’s footwear, která je posunula směrem k podobě, kterou známe teď. Bota později pronikla do mnoha subkultur. Ikonická byla pro punkery, rockery a motorkáře, kteří vysokou botou s ikonickým žlutým prošíváním doplňovali své outfity. Pro své pohodlí se ale boty staly oblíbenými i mezi matkami v domácnosti, které v jednu dobu tvořily největší skupinu zákaznic. Za dobu existence značky si boty oblíbila i řada hvězd, mezi které patří i Elton John nebo Madonna.

Žlutá niť jako nestárnoucí klasika

Od klasického modelu 1460, který zná v dnešní době už naprosto každý prošly boty Dr. Martens mnoha úpravami a jejich nabídka se rozrostla o řadu pohodlných a stylových modelů. Sáhnout dnes můžeš i po nízkých botách nebo sandálech a mezi modely najdeš jak nenápadné neutrální zpracování, tak i výrazné designy s odvážně vysokými podrážkami. 

Dr. Martens
Zdroj: Dr. Martens

Právě s touhle variabilitou si designéři z Dr. Martens hrají. Všechny modely jsou jako doma v industriálním prostředí, které ladí k punkovému dědictví slavné britské značky, no celkový dojem je uhlazený a elitářský. Ve všech případech ale platí, že s Dr. Martens si může každý vyhrát po svém. Street fashion s hodnotami, přesně o tom Dr. Martnes jsou.

Dr. MartensDr. MartensDr. MartensDr. Martens
Zobrazit galerii
(7)
Domů
Sdílet
Diskuse