Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. listopadu 2021 17:44
Čas čtení 1:48
Vojtěch Vanda

Čtyři Afroameričané obvinění ze znásilnění byli po 70 letech zproštěni viny. Jeden z nich byl 400krát střelen, druhý zabit šerifem

Čtyři Afroameričané obvinění ze znásilnění byli po 70 letech zproštěni viny. Jeden z nich byl 400krát střelen, druhý zabit šerifem
Zdroj: State Library and Archives of Florida
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Čtveřice mužů, známá ve Spojených státech jako „Grovelandská čtyřka“, byla v roce 1949 obviněna ze znásilnění bělošské ženy ve městě Groveland. Až po sedmdesáti letech se prokázala jejich nevina.

Nic neudělali, ale tehdejší zákony společně se zaslepeností a rasovou nesnášenlivostí byly proti nim. Proto se čtveřice Afroameričanů, které se ve Spojených státech přezdívá Grovelandská čtyřka, dočkala spravedlnosti až 70 let poté, když byli v pondělí zproštěni viny ze znásilnění bílé ženy na Floridě v roce 1949.

Ani jeden z nich se zproštění viny nedožil, jejich rodiny však doufají, že tento případ pomůže i dalším nesprávně obviněným Afroameričanům z té doby, aby očistili svá jména. Informuje NPR.

Doporučeno
Z kufru nabouraného auta na dálnici v Rusku vypadla mrtvola s podříznutým hrdlem, lopata a lano Z kufru nabouraného auta na dálnici v Rusku vypadla mrtvola s podříznutým hrdlem, lopata a lano 22. listopadu 2021 9:29

Ve Spojených státech je téma rasové segregace stále ještě velkým tématem, na což například upozorňovaly nedávné protesty Black Lives Matter. Není to ale tak dávno, kdy byla nařízení o rasové segregaci platnými zákonnými prostředky.

Tato nařízení, kterým se přezdívalo Zákony Jima Crowa (kvůli posměšným písním směrem k Afroameričanům od Thomase D. Rice), platily v jižních státech USA od roku 1876 do 1965. A právě v této době probíhal i proces s takzvanou Grovelandskou čtyřkou.

400 kulek, smrt rukou šerifa

Ernest Thomas, Samuel Shepherd, Charles Greenlee a Walter Irvin byli Afroameričané ve věku od 16 do 26 let, kteří na tyto zákony tvrdě doplatili. V roce 1949 byli totiž obviněni ze znásilnění bělošské ženy na Floridě ve městě Groveland. Na muže se snesl hněv tehdejších obyvatel velmi silně – pátrací tým například zastřelil Ernesta Thomase krátce poté, co bylo známo obvinění. Do muže se trefili více než 400 kulkami

O svůj život ještě před druhým soudním líčením přišel i Samuel Shepherd, kterého zastřelil šerif Willis McCall při převozu v roce 1951. Nejvyšší americký soud v prvním líčení tehdy totiž obviněné neodsoudil, jelikož dle jeho názoru neexistovaly dostatečné důkazy, že muži znásilnění provedli. V autě seděl ještě druhý obviněný, Walter Irvin, který byl postřelen. McCall a jeho zástupce tvrdili, že se Shepherd s Irvinem snažili uprchnout, avšak Irvin tvrdil, že šerif a jeho zástupce se je chtěli chladnokrevně zabít.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

Během druhého stání byl Irvin bělošskou porotou odsouzen k smrti, nejvyššímu trestu se ale vyhnul a v roce 1954 byl odsouzen na doživotí. V roce 1968 byl nakonec podmínečně propuštěn, oi rok později ale zemřel. Greenlee byl také odsouzen na doživotí, také podmínečně propuštěn (již v roce 1962) a zemřel v roce 2012. Ani jeden z nich se ale nedočkal očištění svého jména, které si vyslechli až jejich příbuzní.

V roce 2018, tedy rok poté, co se rodinám omluvila floridská legislativa, bylo vyšetřování znovu otevřeno. A v pondělí soudkyně Heidi Davis všechny čtyři obvinění zprostila. Podle státního zástupce Billa Gladsona všechny důkazy vypovídaly o jejich nevině. Rozsudek byl vyřčen v síni, kde byli muži odsouzeni k vězení.

„Cítíme se požehnáni. Doufám, že je to nový začátek, jelikož mnoho lidí nedostalo takovou možnost. Mnoho rodin nedostalo takovou možnost a nyní možná dostanou,“ uvedl k očištění jména své rodiny Aaron Newson, synovec zastřeleného Thomase. 

Domů
Sdílet
Diskuse