Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2021 11:44
Čas čtení 0:58
Vojtěch Vanda

Při pokusu o útěk z Československa tragicky zahynul. Pozůstalá dostane odškodné 303 korun

Při pokusu o útěk z Československa tragicky zahynul. Pozůstalá dostane odškodné 303 korun
Zdroj: Pixabay / pixel2013 / volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Smutný příběh Jiřího Vorlíčka, jenž v pětadvaceti letech zemřel při pokusu o útěk z komunistického Československa, má pokračování. Stát podle advokáta Lubomíra Müllera rodině vyplatí pouhých 303 korun.

Ministerstvo spravedlnosti vyplatí sestře Jiřího Vorlíčka, jenž zemřel při pokusu o útěk z komunistického Československa, odškodné ve výši 303 korun. Informoval o tom Deník N s odkazem na advokáta Lubomíra Müllera, jenž rodinu ve věci zastupoval a který médiu informaci sdělil. Vorlíčkův případ byl rehabilitován v květnu, kdy soud přiznal, že se mu stala křivda ze strany státu. Bohužel, české zákony neumožňují náhradu valorizovat.

Doporučeno
Václav Klaus: Komunismus neporazili studenti ani disidenti, zhroutil se jako každý režim potlačující svobodu Václav Klaus: Komunismus neporazili studenti ani disidenti, zhroutil se jako každý režim potlačující svobodu 17. listopadu 2021 10:10

O rehabilitaci případu Jiřího Vorlíčka, jenž se před 67 lety pokusil o útěk z komunistického Československa, informoval server Aktuálně.cz. Tehdy pětadvacetiletý radiomechanik se snažil prostříhat cestu do západního Německa přes ostnatý drát, o kterém netušil, že byl pod proudem. Jeho tělo zůstalo zaklíněno v drátu, jež nakonec odstranila až pohraniční stráž.

Domů
Sdílet
Diskuse