Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. prosince 2021 8:55
Čas čtení 1:01
Radim Šlechta

Nový průzkum: ANO by nyní vyhrálo volby, Piráti a STAN podle Medianu ztrácí volební potenciál

Nový průzkum: ANO by nyní vyhrálo volby, Piráti a STAN podle Medianu ztrácí volební potenciál
Zdroj: Občanská demokratická strana/Úřad vlády ČR/Česká pirátská strana
NEWS ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA HNUTÍ ANO
Uložit Uložené

Průzkum agentury Median ukázal, jak by vypadaly výsledky voleb, pokud by proběhly v listopadu. Vyhrál by Andrej Babiš.

Hnutí ANO premiéra v demisi Andreje Babiše má největší volební podporu za poslední rok. Pokud by se volby jen o měsíc posunuly, vyhrálo by je právě hnutí ANO. Skutečný vítěz, koalice SPOLU, by skončila na druhém místě. Vyplývá to z nového průzkumu agentury Median.

Doporučeno
Očkování by povinné být nemělo, ani pro lékaře. Divoké promořování již v zásadě probíhá, říká ředitel VFN David Feltl (Rozhovor) Očkování by povinné být nemělo, ani pro lékaře. Divoké promořování již v zásadě probíhá, říká ředitel VFN David Feltl (Rozhovor) 7. prosince 2021 7:00

Podle tohoto průzkumu by volby vyhrálo hnutí ANO, pokud by se konaly v listopadu. Strana, která dominuje současné vládě v demisi, by si z voleb odnesla 29,5 % hlasů, což představuje nejvyšší podporu Andreje Babiše za poslední rok. Podporu získalo hnutí hlavně u středoškolsky vzdělaných lidí bez maturity, u žen a u lidí starších 55 let. 

Koalice SPOLU, která je reálným vítězem voleb v říjnu, by o měsíc později podle průzkumu získala 26 % hlasů. Oproti hnutí ANO jsou jejími voliči převážně středoškoláci s maturitou, častěji muži a lidé ve věku 18–34 let.

Stejně jako v říjnových volbách by se na třetím místě umístila koalice Pirátů a hnutí STAN, která by získala 16,5 % hlasů. Mezi voliče uskupení podle agentury patří hlavně vysokoškolsky vzdělaní lidé a ve skupině mírně převažují ženy. Straně také o něco klesl volební potenciál oproti preferencím v modelu ze září, naopak vítězné koalici SPOLU tento potenciál mírně stoupl.

V listopadu by se tedy složení Sněmovny, co se týče zastoupení stran, nezměnilo. I SPD by se do dolní komory parlamentu dostalo s 8,5 % hlasů. Zároveň by pravděpodobně zůstala i poměrně silná volební účast. Pro možnost jít volit hlasovalo 68 % zúčastněných. Více než polovina lidí by také hlasovala pro stejnou stranu, které hodila lístek do urny již v říjnu.

Domů
Sdílet
Diskuse