Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. prosince 2021 12:55
Čas čtení 1:21
Radim Šlechta

Jan Lipavský se sešel s prezidentem Zemanem. Na to, zda jej Zeman nebude chtít jmenovat, neodpověděl

Jan Lipavský se sešel s prezidentem Zemanem. Na to, zda jej Zeman nebude chtít jmenovat, neodpověděl
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky
NEWS ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v Lánech sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Hledali prý společný konsenzus řešení zahraničních vztahů, ale tématu veto se Lipavský vyhnul.

Za prezidentem České republiky Milošem Zemanem v úterý do Lán dorazil kandidát na ministra zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Právě toto setkání bylo velmi očekávané, neboť se v minulosti spekulovalo, že Lipavský je kandidát, s nímž by měl prezident při jmenování nové vlády problém. Otázce, zda se tato spekulace potvrdila, se ale Lipavský vyhnul.

„Jmenování vlády probíhá na úrovni premiér–prezident. Nejsem kompetentní na otázky ohledně jmenování vlády a nepřísluší mi mluvit za pana prezidenta,“ okomentoval situaci Lipavský.

Schůzka se prý nesla ve znamení konstruktivní a přínosné debaty na téma otázek české zahraniční politiky na obecné rovině i na rovině nové vlády Petra Fialy. Na konferenci Lipavský uvedl jako klíčová témata budování konsenzu v zahraniční politice mezi všemi subjekty, které ji v Česku řeší, včetně prezidenta republiky. Zároveň vyzdvihl důležitost zaujmout postoje ke vztahům s významnými partnery, mezi které patří i Rusko nebo Čína.

Česko má jasné místo v EU

Během diskuse prý dospěli k několika neshodám, ale Lipavský si chválil možnost s prezidentem názorové rozdíly probrat. „Jsou oblasti, kde jsme debatovali, jako otázka Izraele nebo V4. Vyjádřil jsem své názory, jak bychom měli nadále postupovat v těchto vztazích,“ řekl Lipavský. 

Doporučeno
S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková 6. září 2023 7:00

Podle Lipavského je potřeba změnit česko–ruské vztahy. Nová zahraniční politika by prý měla usilovat o normalizaci vztahů po tom, co Českou republiku Ruská federace označila za nepřátelskou zemi.

Je prý také potřeba najít fungující model vztahů s Čínou. Lipavský prý vidí cestu v užší spolupráci v rámci Evropské unie. EU má podle něj možnost přijít s různými opatřeními vůči čínskému obchodu. Jako ideální konsenzus uvedl členství v Evropské unii a NATO. 

Rozdílnost názorů ale podle něj nepředstavuje problém při jménování vlády. Osoba jednoho ministra, ať už jakéhokoliv, podle něj nemůže změnit nic na tom, jak voliči hlasovali ve volbách.

Spekulace ohledně pirátského kandidáta vzbudilo například to, že požadoval odebrání diplomatického pasu Martinu Nejedlému, prezidentovu poradci, nebo jeho méně jednoznačný postoj v izraelsko-palestinském konfliktu.

Prezident Miloš Zeman bude s kandidáty na jednotlivé ministry jednat do konce pracovního týdne. Dnes odpoledne se v Lánech sejde s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou z KDU-ČSL.

Domů
Sdílet
Diskuse