Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Mentis Lab.
20. prosince 2021 14:07
Čas čtení 2:32
Sponzorovaný obsah

Nenech se rozhodit zkouškami ani stresem z práce. Poradíme ti, co zabírá a jak stres zvládnout

Nenech se rozhodit zkouškami ani stresem z práce. Poradíme ti, co zabírá a jak stres zvládnout
Zdroj: Mentis Lab
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Stres není jen otázkou psychiky, ale i fyzického zdraví. Studijní a pracovní povinnosti se ale často neptají. Poradíme ti, jak stres omezit a co ti pomůže ho lépe zvládat.

Všichni víme, že na udržení psychické pohody funguje pohyb na čerstvém vzduchu, vyvážená strava a dostatečný spánek. Někdy nás ale škola a práce zahltí natolik, že nejsme schopní si na sebe udělat dostatek času. Zní ti to povědomě? Pak pro tebe máme několik tipů, jak se stresem naložit, i když nemáš čas na self-care a volno je v nedohlednu.

Snaž se stres eliminovat

Ne, neradíme ti, abys sekl se školou nebo dal výpověď v práci. Jsou ale jednoduché způsoby, jak povinnosti lépe zvládat, aby se stres vůbec nedostavil nebo byl ve zvladatelných mezích. Představíme ti tři, které se nám osvědčily.

Zapomeň na multitasking

Spousta lidí věří, že multitasking dokáže ušetřit čas. Není to ale pravda. Ve skutečnosti vede k větší chybovosti a mozku způsobuje stres. Nutí ho totiž být neustále v pohotovosti, jinak by se v úkolech ztratil. Zaměř se proto vždy jen na jeden úkol a nevyřizuj v mezičase e-maily a ideálně ani telefonáty. Tvůj mozek bude víc v klidu, dokáže se soustředit a díky tomu dokončíš úkol v kratším čase.

Udělej si doma pořádek

Možná tě napadá, co má úklid společného s prací nebo školou? Jsou to hned dvě věci. Pokud se učíš nebo pracuješ z domu a čeká tě nějaký náročný úkol, i domácí práce můžou vypadat zábavněji. Prokrastinace ale vede jen k frustraci z nedokončené práce a od té už je to pouhý krok ke stresu.

Odborníci se navíc shodují v tom, že neuspořádaný prostor v nás vyvolává pocity úzkosti, zhoršuje soustředění a schopnost relaxace. Ať už teda doma pracuješ nebo ne, po večerním návratu do uklizeného domova si budeš moct lépe odpočinout. A kvalitní odpočinek je jedním ze zaručených léků na stres.

Mentis Lab
Zdroj: Mentis Lab

Dělej si reálné plány

Všichni víme, že před zkouškami nebo náročným projektem bychom si měli vše dobře rozplánovat. Často si ale děláme takové plány, které není reálné zvládnout. Vždy počítej s tím, že ti do tvého To Do listu mohou přibýt i další nečekané povinnosti, a nikdy ho nenaplň k prasknutí. To Do list plný nesplněných položek by ti přinesl jen další stres.

Máš toho tolik, že už teď víš, že to nemůžeš stihnout? Možná se potřebuješ naučit říkat lidem „ne” a sám požádat o pomoc. Nemusíš vždy každému vyhovět a dělat všechno sám. Doby, kdy bylo v kurzu nemít čas a být pořád ve spěchu, už jsou dávno pryč. Víš o tom, že ve Francii firmám dokonce zakázali posílat zaměstnancům e-maily mimo pracovní dobu?

Proti stresu pomůže i příroda

Řekli jsme si, co můžeš pro omezení stresu při práci nebo učení reálně dělat. Další skvělou možností, jak se se stresem vypořádat, jsou přírodní prostředky. Existuje jich celá řada a můžeš je užívat různými způsoby.

Nootropika

Nootropika jsou přírodní látky – nejčastěji byliny, které prospívají mozku i celkové psychice. Usnadňují učení, zpracování informací, posilují psychickou odolnost, usnadňují zvládání stresu a napomáhají ke kvalitnějšímu spánku. Příkladem významných nootropik je například rozchodnice růžová, bakopa drobnolistá nebo vitánie snodárná.


Tip: Výtažky z těchto rostlin obsahuje český doplněk stravy Mentis ZEN. Jeho originální receptura dokáže zlepšit paměť, soustředění a obrní tě vůči stresu s téměř okamžitým účinkem.

Mentis Lab
Zdroj: Mentis Lab

Aromaterapie 

Dalším účinným způsobem pro odbourání stresu je aromaterapie s přírodními esenciálními oleji. Dopřát si ji můžeš večer pro hlubší relaxaci, ale i během dne, když potřebuješ uvolnit nahromaděné napětí. Stačí nanést pár kapek na pulzní body (zápěstí, spánky, krční tepny), večer nakapat na polštář, udělat si koupel nebo využít aromalampu či difuzér pro ještě silnější prožitek.

Každý olej má ale trochu jiné účinky. Na stres sáhni po pomeranči, levanduli, ylang ylang, vavřínu, pačuli nebo třeba šalvěji muškátové.

Pamatuj na to, že dlouhodobý stres není jen otázkou psychiky, ale i fyzického zdraví. Nejdříve se projeví na pleti a vlasech, později ale může způsobit i zdravotní problémy. Snaž se ho proto omezit co nejvíce způsoby, které zvládneš do svého života zařadit.

Autorkou článku je Veronika Maleňáková, Filipes Media.

Domů
Sdílet
Diskuse