Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2022 15:22
Čas čtení 1:08
Vojtěch Vanda

Hnutí SPD vetuje jednání o novele pandemického zákona

Hnutí SPD vetuje jednání o novele pandemického zákona
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman
POLITIKA SPD TOMIO OKAMURA
Uložit Uložené

Hnutí Tomia Okamury se vymezilo proti „diskriminaci neočkovaných“ vetem projednávání novely pandemického zákona.

Schválení novely pandemického zákona, které chtěli poslanci stihnout tento týden, se neuskuteční. Hnutí SPD Tomia Okamury totiž úterní jednání vetuje. Důvodem je podle předsedy opoziční strany stále trvající „diskriminace neočkovaných“, na níž by měla novela podíl. Současný pandemický zákon platí do 28. února.

Doporučeno
Demonstranti v Praze přinesli před Sněmovnu šibenici Demonstranti v Praze přinesli před Sněmovnu šibenici 25. ledna 2022 10:13

Pandemický zákon jsou konkrétní opatření, která napomáhají k řešení krizové situace a ke zmírnění následků způsobených pandemií koronaviru. „Mimořádnými opatřeními lze omezit některá práva a svobody a uložit konkrétní povinnosti. Zejména jimi mohou být omezovány obchody a služby, či být stanovovány podmínky jejich provozu,“ uvádí vládní koronavirový portál. V Česku byl přijat 26. února 2021.

Stát má během trvání pandemického zákona, které bylo ustanoveno do 28. února 2022, menší pravomoci v ustanovování opatření než během nouzového stavu; konkrétně nemůže například uzavřít hranice nebo omezit volný pohyb obyvatel, může však upravit pravidla pro konání koncertů, vstupu do restaurací nebo testování na pracovištích. Hnutí SPD však považuje návrh novely pandemického zákona, jenž by měl pravomoce vlády rozšířit, jako diskriminační.

Domů
Sdílet
Diskuse