Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. ledna 2022 19:48
Čas čtení 1:30
Vojtěch Vanda

VIDEO: Česká aerolinka jako první na světě přistála s Boeingem 737MAX na Antarktidě

VIDEO: Česká aerolinka jako první na světě přistála s Boeingem 737MAX na Antarktidě
Zdroj: Unsplash/BriYYZ/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SMARTWINGS
Uložit Uložené

Aerolinka Smartwings jako první společnost vůbec přistála na Antarktidě s letadlem Boeing 737MAX. Letadlo si objednali Norové.

Česká aerolinka Smartwings se může pochlubit světovým prvenstvím. Je totiž jedinou aerolinkou na planetě, která přistála s letadlem Boeing 737MAX na Antarktidě. Stalo se tak ve středu na objednávku společnosti Aircontact, která dopravovala členy Norského polárního institutu na stanici Troll Research Station. Navíc to nebude její poslední zastávka, jelikož se na kontinent vrátí znovu.

Doporučeno
Podívej se, jak vypadá Antarktida po rekordním teple na začátku února Podívej se, jak vypadá Antarktida po rekordním teple na začátku února 24. února 2020 16:23

Cesta na Antarktidu byla dlouhá. „Letadlo vzlétlo z norského Osla a směřovalo, s mezipřistáním v N'Djameně v Čadu, do jihoafrického Kapského Města, odkud zamířilo na Antarktidu. Dohromady urazilo 15 680 km. Samotný let na trase Kapské Město -Troll Airfield trval 6 hodin,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

„Na takový let je potřeba se důkladně připravit. Příprava trvala dlouhé měsíce předem, let i přistání proběhly hladce,“ řekl jeden ze tří kapitánů řídících letadlo Tomáš Nevole. Spolu s kapitány Janem Šťastným a Lubomírem Malíkem museli například absolvovat výcvik přežití v arktických podmínkách.

Domů
Sdílet
Diskuse