Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. února 2022 16:53
Čas čtení 1:15
Vojtěch Vanda

Napadne mnoho sněhu a povane silný vítr. ČHMÚ rozšířil výstrahu, hrozí vysoký stupeň nebezpečí

Napadne mnoho sněhu a povane silný vítr. ČHMÚ rozšířil výstrahu, hrozí vysoký stupeň nebezpečí
Zdroj: TASR - František Iván
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Počasí bude mnohem více zimní, než se čekalo. Po celé šíři hranic republiky se očekává příval nového sněhu.

Příval sněhu bude v Česku mnohem větší než se čekalo. Alespoň takové informace podala v úterý mapa výstražných informací Českého hydrometeorologického ústavu. Pro závěje, jež by měly trvat až do zítřejší půlnoci, vyhlásil vysoký stupeň nebezpečí pro celý obvod hranice republiky, a to zejména na horách. Prakticky pro celý zbytek republiky platí zase výstraha před silným větrem.

Doporučeno
ČHMÚ: Pro čtyři kraje platí vysoké riziko závějí ČHMÚ: Pro čtyři kraje platí vysoké riziko závějí 31. ledna 2022 11:46

Před výstrahou závějí, jež by měla trvat od úterní třetí hodiny odpoledne do půlnoci ze středy na čtvrtek, by se měli mít na pozoru zejména obyvatelé příhraničních horských oblastí. Na horách by mohlo napadnout až 35 centimetrů nového sněhu, v nižších polohách až 15 centimetrů.

Sníh zasáhne velkou část země

Konkrétně se v Čechách jedná o Jihočeský kraj (Český Krumlov, Prachatice, Vimperk), Plzeňský kraj (Domažlice, Klatovy, Sušice, Tachov), Karlovarský kraj (Cheb, Karlovy Vary, Kraslice, Mariánské Lázně, Ostrov, Sokolov), Ústecký kraj (Chomutov, Kadaň, Litvínov, Teplice), Liberecký kraj (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Liberec, Semily, Tanvald, Železný Brod), Královéhradecký kraj (Dobruška, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Vrchlabí), Pardubický kraj (Králíky, Lanškroun, Žamberk).

Na Moravě by se zase měli mít na pozoru v Olomouckém kraji (Jeseník, Šumperk), Zlínském kraji (Rožnov pod Radhoštěm, Vsetín) a  Moravskoslezském kraji (Bruntál, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Krnov, Rýmařov, Třinec). Zde hrozí i tvorba sněhových jazyků.

Výstraha před čerstvým západním větrem, jenž měl v nárazech dosáhnout až 70 km/h, zase platí pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, velkou část Jihomoravského kraje, Olomoucký kraj (Jeseník, Konice, Litovel, Mohelnice, Prostějov, Šumperk, Zábřeh) a Moravskoslezský kraj (Bruntál, Krnov, Rýmařov).

Nízký stupeň nebezpečí platí od úterního dopoledne do středeční desáté hodiny večerní. 

Domů
Sdílet
Diskuse