Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
4. února 2022 v 13:40
Čas čtení 0:51
Radim Šlechta

Ředitelé škol mohou rozhodnout o mimořádném volnu v délce až 10 dní

Ředitelé škol mohou rozhodnout o mimořádném volnu v délce až 10 dní
Zdroj: TASR/František Iván
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Prezident podepsal zákon, který dává ředitelům právo vyhlásit mimořádné volno.

Deset dní mimořádného volna budou moci nejspíš už od příštího týdne udělit ředitelé škol v rámci boje s pandemií. Prezident Miloš Zeman dnes nový zákon podepsal. Ředitelům volno pomůže rozvázat ruce, pokud se větší počet dětí nebo pedagogických pracovníků ocitne v karanténě nebo izolaci. O podpisu informoval Jiří Ovčáček v tiskové zprávě.

Ředitelé budou moci vyhlásit ředitelské volno, případně distanční výuku nad rámec současných pěti dní, které mají na udělení volna k dispozici. To tedy bude moci nadále sloužit k účelům, pro které se původně využívalo. Většinou po něm ředitelé sahali z organizačních nebo administračních důvodů.

Během ledna si ale toto volno vyčerpali kvůli rostoucímu počtu pozitivních testů na školách. Museli přistupovat k uzavření škol v důsledku nedostatku kapacity pracovníků nebo vysokého počtu nakažených dětí. Nově schválený zákon ze dne 3. února by měl pomoci podobné koronavirem způsobené komplikace řešit.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 v 11:00

„Jak nepochybně víte, řada škol se potýká mimo jiné i s nedostatečným personálním zajištěním výuky vzhledem k množícím se případům izolace či karantény u pedagogických pracovníků,“ komentoval v minulosti předlohu Petr Gazdík ze STAN. Rozdíl mezi mimořádným volnem a původními pěti dny tkví také v tom, že rodiče při tom mimořádném budou mít nárok na ošetřovné.

Domů
Sdílet
Diskuse