Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2022 15:30
Čas čtení 1:06
Ondřej Jarůšek

ČHMÚ varuje: Na horách napadne až půl metru sněhu, většinu Česka zasáhne i silný vítr

ČHMÚ varuje: Na horách napadne až půl metru sněhu, většinu Česka zasáhne i silný vítr
Zdroj: TASR - František Iván
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Meteorologové varují před vydatným sněžením a před silným větrem. Nebezpečné jevy mohou způsobit komplikace nejen v dopravě.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v sobotu varování před silným větrem a  vysokou novou sněhovou pokrývkou. „Očekáváme nový sníh místy 10 až 30 cm, na horách ojediněle až kolem 50 cm za 24 hodin,“ varuje ČHMÚ. Sněžit bude ale místy i v nížinách. Očekávají se také nárazy větru kolem 70 km/h.

V horských oblastech platí před sněhem výstraha s vysokým stupněm nebezpečí„Od vyšších poloh se budou místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje,“ varuje ČHMÚ. Meteorologové nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. „Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla,“ radí.

Sníh může způsobit kromě možných výpadů elektřiny způsobit i komplikace v dopravě„Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice,“ uvádí ČHMÚ.

Některé vozovky mohou být kvůli sněhu nesjízdné. Řidiči by při usednutí za volant měli poslouchat dopravní zpravodajství.

Komplikace nejen v dopravě může způsobovat i silný vítr, který se očekává na většině území České republiky. Dojít podle meteorologů může k poškození stromů nebo i k menším škodám na budovách. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně,“ dodává ČHMÚ.

Výstraha před silným větrem potrvá od nedělní osmé hodiny ranní až do půlnoci, varování před vydatným sněžením platí od nedělního poledne rovněž do půlnoci.

Domů
Sdílet
Diskuse