Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
7. února 2022 9:45
Čas čtení 1:16
Ilona Hobzová

Island plánuje od roku 2024 skončit s lovem velryb

Island plánuje od roku 2024 skončit s lovem velryb
Zdroj: Pixabay/volně k užití
NEWS ISLAND
Uložit Uložené

Oznámilo to podle deníku The Guardian islandské ministerstvo rybolovu

Island plánuje od roku 2024 ukončit lov velryb. Oznámilo to podle deníku The Guardian tamní ministerstvo rybolovu. Odpoutá se tak od Norska a Japonska, kde je komerční lov velryb stále povolen a odporuje tak Mezinárodní úmluvě o regulaci velrybářství. 

„Je jen málo důkazů, že tato činnost má nějakou ekonomickou výhodu,“ cituje The Guardian slova islandské ministryně  rybolovu a zemědělství a poslankyně za stranu Zelených Svandís Svavarsdóttir. Podle ní je jen málo argumentů k tomu, proč by komerční lov velryb měl zůstat po roce 2024 povolen. 

Regulace lovu velryb

Lov velryb celosvětově upravuje Mezinárodní úmluva o regulaci velrybářství a také Mezinárodní velrybářská komise (IWC). Ochranu velryb prosazuje i Česko. To se k úmluvě přihlásilo v roce 2005.

Mezinárodní dohody nerespektují Japonsko, Norsko a Island. Ten obnovil komerční lov velryb v roce 2006. Navzdory zákazu IWC z roku 1986. 

Nejvíce velryb je ale uloveno v Japonsku, které obnovilo komerční lov v roce 2019. Přestože tvrdí, že loví pro vědecké účely, podle National Geographic je Japonsko dlouho obviňováno, že se jedná pouze o zástěrku a velká část masa je dodávána pro lidskou spotřebu. 
Domů
Sdílet
Diskuse