Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2022 14:00
Čas čtení 0:59
Ondřej Jarůšek

Petr Fiala: Evropa je krok od války

Petr Fiala: Evropa je krok od války
Zdroj: Občanská demokratická strana
NEWS PETR FIALA RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Předseda vlády Petr Fiala promluvil o vážnosti situace na ukrajinsko-ruských hranicích.

Premiér Petr Fiala (ODS) se domnívá, že napětí na ukrajinsko-ruských hranicích by brzo mohlo přerůst do válečného konfliktu. Situace je podle něj velmi vážná a šance na diplomatické řešení je čím dál menší. Uvedl to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Evropa je krok od války

„Situace je vážná, je vážnější každým dnem. Není přehnané tvrdit, že Evropa je krok od války a pravděpodobnost mírového řešení se snižuje,“ prohlásil předseda vlády.

Fiala se domnívá, že ruská armáda je připravena zaútočit a invaze na sousední stát by mohla začít každým dnem. Před tím varují i další evropští lídři i prezident USA Joe Biden.

Za případný útok na Ukrajinu bude muset Rusko podle Fialy zaplatit tvrdými sankcemi. „Jsme připraveni k nejtvrdším sankcím,“ řekl s tím, že podoba sankcí má záležet na tom, jak by případná další agrese ze strany Ruska vypadala. 

Doporučeno
Důvěra v dezinformace vyplývá z nedůvěry k autoritám. Covid u nás rozšířil dezinformační scénu, říká mluvčí spolku Českých elfů Důvěra v dezinformace vyplývá z nedůvěry k autoritám. Covid u nás rozšířil dezinformační scénu, říká mluvčí spolku Českých elfů 19. února 2022 11:30

K situaci na ukrajinsko-ruských hranicích se Petr Fiala vyjádřil i v sobotu, kdy řekl, že česká vláda je připravena na jakýkoliv další vývoj. „Chtěl bych vás ujistit, že naše vláda je na tuto situaci připravena, že ji dokážeme společně zvládnout. Jsme připraveni na všechny scénáře, ať už dojde třeba k přerušení energií nebo by nastala nějaká uprchlická vlna,“ řekl v sobotním videu k napjaté situaci premiér Fiala.

Předseda vlády v sobotu také uvedl, že všechny strany měly stále usilovat o to, aby se napětí řešilo mírovou a diplomatickou cestou. „Ale zároveň zdůrazňujeme, že je potřeba, abychom byli jednotní a pevní v principiálních věcech, jinak neuspějeme,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse