Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2022 12:38
Čas čtení 0:57
Ema Stanovská TASR

Generální ředitel polské tiskové agentury požaduje vyloučit ruskou TASS z Evropské aliance tiskových agentur

Generální ředitel polské tiskové agentury požaduje vyloučit ruskou TASS z Evropské aliance tiskových agentur
Zdroj: TASS
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ruská agentura podle něj „bezprecedentním způsobem a v dosud nevídaném rozsahu šířila nepravdivé informace na téma ruské agrese proti Ukrajině“.

Generální ředitel polské tiskové agentury PAP Wojciech Surmacz vyzval k vyloučení ruské tiskové agentury TASS z Evropské aliance tiskových agentur (EANA) a apeloval, aby se zintenzivnil boj proti dezinformacím.

Doporučeno
ZÁZNAM: Válka Ukrajina Rusko: Kyjev je obklíčen, všechny přístupové cesty do města drží ruská armáda. Očekává se další těžká noc ZÁZNAM: Válka Ukrajina Rusko: Kyjev je obklíčen, všechny přístupové cesty do města drží ruská armáda. Očekává se další těžká noc 27. února 2022 8:09

„Vyzývám správní radu (EANA), aby zahájila postupy pro okamžité vyloučení agentury TASS z Evropské aliance tiskových agentur,“ napsal Surmacz v dopise adresovaném představenstvu aliance.


Ruská agentura podle něj „bezprecedentním způsobem a v dosud nevídaném rozsahu šířila nepravdivé informace na téma ruské agrese proti Ukrajině“. „Nedovolme podsouvání a legitimizaci dezinformací o zločinném útoku Ruska na Ukrajinu,“ pokračoval Surmacz v dopise.

„Solidarita s našimi přáteli z (ukrajinské tiskové) agentury Ukrinform a s celým ukrajinským národem je dnes naší povinností. Ať žije svobodná a nezávislá Ukrajina,“ zdůraznil Surmacz podle sobotní zprávy agentury PAP.


Evropská aliance tiskových agentur sdružuje 32 evropských tiskových agentur včetně PAP, ČTK a TASR. Byla založena v roce 1956. Sídlí v Bernu ve Švýcarsku a je fórem pro kontakty, spolupráci a výměnu zkušeností.

Doporučeno
VIDEO: Zpěvák David Koller jel pomoct Ukrajincům. S manželkou přivezl věci pro malé děti i jejich matky VIDEO: Zpěvák David Koller jel pomoct Ukrajincům. S manželkou přivezl věci pro malé děti i jejich matky 27. února 2022 9:21

Hlavním cílem aliance je pracovat na ekonomických a právních podmínkách, které napomáhají fungování tiskových agentur, a to i v oblasti autorských práv a přístupu k informačním zdrojům. Podporuje spolupráci mezi tiskovými agenturami a organizuje také debaty a diskuse o agenturním byznysu, právu a nových technologiích.

Domů
Sdílet
Diskuse