Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2022 12:39
Čas čtení 0:48
Tereza Patočková

Válka na Ukrajině: Rusko porušilo příměří v Mariupolu, civilisté se nemohou evakuovat

Válka na Ukrajině: Rusko porušilo příměří v Mariupolu, civilisté se nemohou evakuovat
Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Dohoda o složení zbraní ve městě Mariupol byla z ruské strany porušena. „Slyšíme ostřelování každých tři až pět minut," říká svědek z místa.

Evakuace občanů z ukrajinského Mariupolu byla dle rady města odložena. Z vyjádření vedení Mariupolu vyplývá, že ruské jednotky na místě nepozastavily boje tak, jak bylo dohodnuto. 

Doporučeno
Turecký dron Bayraktar je postrachem a ničivou zbraní v boji Ukrajiny proti Rusku. Ukrajinci mu už složili písničku Turecký dron Bayraktar je postrachem a ničivou zbraní v boji Ukrajiny proti Rusku. Ukrajinci mu už složili písničku 3. března 2022 9:30

Město apeluje na občany, aby vyhledali místa k úkrytu a vyčkali na další informace, které jim budou poskytnuty v dohledné době. Místostarosta Mariupolu Serhiy Orlov britské stanici BBC potvrdil, že je město stále ostřelováno a že má mimo to také zprávy o tom, že se na nedaleké evakuační cestě vedle města Orechov stále aktivně válčí. 

Místostarosta uvedl, že se z tohoto důvodu rozhodl občany vrátit zpět, zastavit evakuaci a vyčkat do chvíle, než bude na ulicích města bezpečno.

Není bezpečné jít po evakuační cestě, když se na ní stále bojuje," řekl serveru. Orlov uvedl, že ukrajinská vláda už v současnosti o porušení příměří s vládními činiteli Ruska vyjednává a že debaty stále trvají.

Občan Mariupolu, který je ve městě, pro BBC potvrdil, že zvuky ostřelování jsou stále přítomny, navzdory tomu, že bylo vyjednáno složení zbraní od deváté hodiny ráno místního času. „V tuto chvíli jsem v Mariupolu, jsem na ulici a slyším ostřelování každých tři až pět minut," uvedl z místa svědek Alexandr. 

Domů
Sdílet
Diskuse