Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2022 v 8:53
Čas čtení 0:55
Tereza Šnajdrová

Volodymyr Zelenskyj: Zůstávám v Kyjevě. Neskrývám se a nikoho se nebojím

Volodymyr Zelenskyj: Zůstávám v Kyjevě. Neskrývám se a nikoho se nebojím
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ani 12. den od začátku ruské invaze neopouští zemi. Na sociálních sítích zveřejnil video, ve kterém spoluobčany uklidňuje, že zůstává v Kyjevě, neskrývá se a nikoho se nebojí.

Ve čtvrtek 24. února vtrhla na Ukrajinu ruská vojska a začala válka. K ukrajinským občanům po celou dobu bojů promlouvá prezident země Volodymyr Zelenskyj, který tamní obyvatele i v pondělí v noci ubezpečil o tom, že zůstává v Kyjevě a nikam neutíká. „Neskrývám se a nikoho se nebojím,“ vzkázal podle Unianu Zelenský. Miloš Zeman v pondělí uvedl, že ukrajinskému prezidentovi za projevenou odvahu udělí nejvyšší státní vyznamenání. 

Doporučeno
Miloš Zeman udělí státní vyznamenání Volodymyru Zelenskému Miloš Zeman udělí státní vyznamenání Volodymyru Zelenskému 7. března 2022 v 20:35

Je pondělí večer, jsem tady, v Kyjevě, v naší kanceláři. Dnes je 12. večer našeho boje, naší obrany. Všichni jsme tu, všichni pracujeme. Jsem v Kyjevě, můj tým je se mnou,“ řekl v úvodu videa prezident Volodymyr Zelenský.

Zůstávám tady, zůstávám v Kyjevě. Na Bankově ulici. Neskrývám se. A nikoho se nebojím. Dokud bude potřeba vyhrát tuto vlasteneckou válku,“ dodal.

Volodymyra Zelenského mnozí označují za hrdinu, neboť prezident napadené země ani 12. den od vstupu ruských vojsk na Ukrajinu nikam neutíká a bojuje za své spoluobčany. Prezident Spojených států mu přitom již druhý den od začátku ruské invaze nabídl pomoc s evakuací z Ukrajiny, ale Zelenskyj nabídku odmítl se slovy: „Potřebuji munici, ne odvoz.

Doporučeno
Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže 6. března 2022 v 11:30

Za odvahu a statečnost Volodymyra Zelenského ocení nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem Bílého lva, i český prezident Miloš Zeman. „Je tomu tak proto, protože ukrajinský prezident projevil odvahu a statečnost. A třebaže mu Spojené státy nabízely evakuaci, zůstal v hlavním městě své země, odkud řídí její obranu,“ řekl v pondělí během slavnostního ceremoniálu Zeman.

Domů
Sdílet
Diskuse