Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2022 v 16:50
Čas čtení 1:07
Tereza Patočková

Praha začne stavět metro D. Kudy nová linka povede a jak bude vypadat?

Praha začne stavět metro D. Kudy nová linka povede a jak bude vypadat?
Zdroj: Se souhlasem Dopravního podniku hlavního města Prahy
NEWS PRAHA
Uložit Uložené

Praha by měla letos v dubnu slavnostně zahájit výstavbu metra D. Nové linky se Praha, dle primátora Zdeňka Hřiba, dočká po více jak 40 letech.

Pražský dopravní podnik může postavit trasu metra D z Pankráce do Písnice. Ministerstvo dopravy zamítlo odvolání odpůrců stavby proti vydání stavebního povolení. „Po víc jak 40 letech tak co nevidět zahájíme stavbu nové linky pražského metra,“ uvedl na Twitteru Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Praha Sobě). 

Dle náměstka pro dopravu Adam Scheinherra (Praha sobě) by slavnostní zahájení mohlo proběhnout již v dubnu, uvedl to server Novinky.cz.

Náměstí bratří Synků metro DMetro DNáměstí Bratří Synků, metro D.Náměstí Míru metro D
Zobrazit galerii
(18)

„Metro D je jedna z nejvýznamnějších investic v Praze i České republice, do které hlavní město investovalo už skoro dvě miliardy korun. Na přestupní stanici Pankrác C a D bude obrat cestujících více než 120 000 denně,“ napsal Scheinherr na Facebooku.


 

Investorem stavby je Dopravní podník hlavního města Prahy, který má již všechna potřebná povolení i dodavatele stavby. Jako první vznikne část trasy z Pankráce na Nové Dvory. Náklady na stavbu nové linky jsou odhadovány na necelých 53 miliard korun. Poté bude stavba pokračovat do Depa Písnice a v budoucnu má být postaven úsek z Pankráce na náměstí Míru. Pro letošní rok vyčlenilo hlavní město ve svém rozpočtu na stavbu metra více než čtyři miliardy korun.

Doporučeno
Ceny pohonných hmot v Česku stále rostou. Atakují hranici 50 korun za litr Ceny pohonných hmot v Česku stále rostou. Atakují hranici 50 korun za litr 9. března 2022 v 10:46

Trasa D bude využívat plně automatizovaný provoz bez strojvůdce, všeobecně ve světě označované pojmem „driverless“. Soupravy budou průchozí a prostor nástupiště bude od kolejiště oddělen posuvnými dveřmi.

Příprava stavby se potýkala s řadou problémů. Město se muselo dohodnout s vlastníky pozemků podél plánované trasy. Sdružení Pankrácká společnost podalo proti stavbě několik stížnost, které byli postupně zamítnuty.

Domů
Sdílet
Diskuse