Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 v 12:16
Čas čtení 1:24
Adéla Ježková

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj vyzval k protestům proti válce. Lidé mají vyjít v neděli na hlavní náměstí svých měst

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj vyzval k protestům proti válce. Lidé mají vyjít v neděli na hlavní náměstí svých měst
Zdroj: TASR/AP
NEWS ALEXEJ NAVALNYJ INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

„Proti válce bylo od začátku 29 % voličů a nyní je jich většina. I já vyjdu do ulic. Přinutím Putina, aby přestal,“ napsal Navalnyj na Instagramu.

Neděle 13. března, 14:00, hlavní náměstí vašeho města. Tak zní instrukce k protiválečným protestům od vězněného vůdce ruské opozice Alexeje Navalného.

„Každý víkend musíme chodit na protiválečná shromáždění, i když se zdá, že všichni buď odešli, nebo se bojí. I v případě, že jste jen jeden, jste to vy, kdo se připojí. Jste páteří hnutí proti válce a smrti. Jste nejdůležitější osobou na této planetě,“ napsal na Instagram.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Алексей Навальный (@navalny)

Jde podle něj o těžký maraton a opotřebovávací bitvu, kterou doprovází strach a zatýkání. „Rozhodně však nejde o marný boj. Není to symbolické gesto zoufalství,“ dodal Navalnyj.

Nyní je podle něj nejdůležitější, aby do ulic vyšli hlavně lidé v Moskvě, Petrohradu a dalších ruských městech a dali hlasitě najevo, že s válkou nesouhlasí. Navalnyj je ve svém příspěvku nazval „aktuálně nejdůležitějšími lidmi na planetě“.

Šílený dědek Putin se chystá zničit Ukrajinu a přivést Rusko na mizinu, napsal Navalnyj

„Podívejte se na oficiální studie. 71 % bylo podle nich pro válku, 29 % proti ní. I kdybychom tomu věřili, ukazuje se, že každý třetí na začátku podporoval protiválečné hnutí. A to bylo ještě předtím, než nás zasáhla válka, sankce a hospodářská katastrofa. Před hlavní hrůzou války – rakvemi synů vracejících se ke svým matkám,“ vysvětlil s tím, že proti válce je nyní podle něj většina.

Doporučeno
Alexej Navalnyj opět stanul před soudem, hrozí mu až 15 let ve vězení Alexej Navalnyj opět stanul před soudem, hrozí mu až 15 let ve vězení 16. února 2022 v 16:35

Jedná se podle něj o obtížný úkol, jelikož Putinova propaganda vykresluje obraz, že na obou stranách nejsou téměř žádné ztráty, nedochází k ničení civilních budov a Ukrajinci vítají ruské tanky květinami.

„Takový obraz světa – i v myslích těch nejhloupějších a nejotrlejších, dlouho nevydrží. Vše od cen v obchodech až po vzlykajícího souseda, jehož příbuzný zahynul zbytečně při pokusu zabít nevinného, bude připomínat, že se odehrává nesmyslný masakr. Ten šílený dědek Putin se chystá zničit Ukrajinu a přivést Rusko na mizinu,“ napsal Navalnyj.

Podle serveru The Guardian s odkazem na agenturu Reuters ruské úřady po výzvě k nedělním protestům zařadily tiskovou mluvčí mluvčího Navalného Kiru Yarmysh na seznam mezinárodně hledaných osob, chtějí ji poslat do vězení. Mluvčí loni opustila Rusko poté, co jí soud uložil osmnáctiměsíční omezení pohybu kvůli údajnému porušení protiepidemických pravidel.

Domů
Sdílet
Diskuse