Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 17:43
Čas čtení 1:13
Ilona Hobzová

Sociální sítě Aleny Schillerové se znovu prošetřují. Ministr financí se kvůli nim obrátil na dohledový úřad

Sociální sítě Aleny Schillerové se znovu prošetřují. Ministr financí se kvůli nim obrátil na dohledový úřad
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ALENA SCHILLEROVÁ ZBYNĚK STANJURA
Uložit Uložené

Úřad prověří, jestli zda byla dodržena pravidla financování volební kampaně.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se obrátil na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí kvůli výsledkům auditu vybraných činností a zaměstnanců na Ministerstvu financí. V něm vyšlo najevo, že na sociální sítě Stanjurovy předchůdkyně Aleny Schillerové se vyhradila částka téměř dvou milionů korun. Plat z toho bral fotograf a kameraman.

Doporučeno
Prezentace Aleny Schillerové na Instagramu a Facebooku vyšla státní kasu skoro na 2 miliony korun Prezentace Aleny Schillerové na Instagramu a Facebooku vyšla státní kasu skoro na 2 miliony korun 28. ledna 2022 10:34

Dva miliony pro fotografa a kameramana

„Podnět, který ministr podal v minulých dnech, tak reaguje na skutečnost, že část auditovaného období spadá do doby volební kampaně pro volby do Poslanecké sněmovny PČR, které se konaly 8. 10. – 9. 10. 2021 a bývalá ministryně financí A. Schillerová v nich kandidovala jako lídr hnutí ANO v Jihomoravském kraji, přičemž sociální sítě jsou běžně využívaným nosičem volební kampaně kandidujících stran a hnutí. Účelem podnětu je tak prošetření výše uvedených zjištění z pohledu dodržení pravidel financování volební kampaně daných volebním zákonem,“ uvedlo Ministerstvo financí. 

Výsledky auditu, který resort zveřejnil letos v únoru, ukázaly, že dva pracovníci, kteří tvořili obsah sociálních sítí předchozí ministryně financí Aleny Schillerové, byli nestandardně finančně odměňováni. O prezentaci bývalé šéfky státní kasy na sociálních sítích se starali fotograf David Šedivý a kameraman Jakub Konečný. Přišli si na téměř dva miliony korun. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Alena Schillerova (@alenaschillerova)

Zároveň fungovali oproti dalším zaměstnancům odboru ve zvláštním režimu, kdy byli řízeni přímo bývalou ministryní financí. Videa a fotografie, které vytvořili, byly opakovaně a někdy i výlučně využívány jen na sociálních sítích A. Schillerové, které nevlastnilo ani oficiálně nespravovalo ministerstvo,“ uvedl resort. 

Schillerová: Typický projev stranické nenávisti

Sama Alena Schillerová k auditu uvedla, že jde o typický projev stranické nenávisti. „Pan Stanjura dal úředníkům politické zadání něco najít a ti po týdnu hledání nepřišli s ničím novým. Dokonce i v doporučeních pro ministerstvo jsou opatrní,“ cituje její slova web ČT24. Schillerová považuje za logické, že byly fotografie zveřejněny na jejích účtech, neboť byla tváří ministerstva.

Domů
Sdílet
Diskuse