Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2022 v 15:42
Čas čtení 1:42
Vojtěch Vanda

„Ruská válečná lodi, jdi do p*dele.“ Ukrajinská pošta vydá známku s památným výrokem z Hadího ostrova

„Ruská válečná lodi, jdi do p*dele.“ Ukrajinská pošta vydá známku s památným výrokem z Hadího ostrova
Zdroj: Ukrajinská ambasáda v ČR
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Heslo ukrajinského odboje proti ruské invazi se zapíše i na známky ukrajinské pošty.

Ukrajina bude mít novou poštovní známku. A heslo, které ukrajinští obránci Hadího ostrova vyslali na začátku invaze ruských vojsk do země ruské válečné lodi, tedy „Ruská válečná lodi, jdi do p*dele“, se stane její součástí. Už je známý i vítězný grafický návrh, jenž sdílela na svém Twitteru ukrajinská ambasáda v sobotu dopoledne.

Doporučeno
Dmytro učí vojenskou medicínu 200 kilometrů od bojové linie: Věděl jsem, že válka přijde, měsíce jsem se připravoval (Rozhovor) Dmytro učí vojenskou medicínu 200 kilometrů od bojové linie: Věděl jsem, že válka přijde, měsíce jsem se připravoval (Rozhovor) 11. března 2022 v 9:30

Byl to velký moment. Dne 24. února brzo ráno začalo ostřelování ruských jednotek natěsnaných u východních a severních hranic s Ukrajinou. Zasáhly vícero měst s cílem zničit vojenskou infrastrukturu, na což navázal samotný vjezd invazních jednotek do země. Ukrajinští vojáci proto museli splnit své přísahy a bránit se ruské převaze.

K tomu se zavázalo i třináct pohraničníků, kteří drželi maličký Hadí ostrov v Černém moři kousek od hranic s Rumunskem. Vzhledem k tomu, že se de iure jedná o území Ukrajiny, i sem připlulo ruské loďstvo. Posádka válečné lodi vyzývala k tomu, aby se pohraničníci vzdali. Jenže ti udělali pravý opak. „Ruská válečná lodi, jdi do p*dele,“ zaznělo v megafonu z ukrajinské strany.

Tento příběh, společně s výrokem, se staly hlavními hesly protiruského hnutí. Hrdinský čin měl však být zaplacen životy, jak se zprvu zdálo. První informace mluvily o tom, že všech třináct pohraničníků zahynulo a ostrov byl srovnán se zemí. Nakonec se ale ukázalo, že informace jsou nepravdivé a že pohraničníci jsou válečnými zajatci.

Hrdinství bylo oceněno 

Takže přestože ukrajinští vojáci již bojovat nemohou, vlili do žil touhu vzepřít se nejen svým kolegům ve zbrani, ale také obyčejným lidem, kteří se i v Ruskem okupovaných územích snaží dávat najevo svou nevoli s invazí. Prezident Volodymyr Zelenskyj každému z nich udělil titul Hrdina Ukrajiny.

Heslo s lodí poslanou do patřičných mezí rezonovalo i celým světem až to dospělo do situace, kdy ulice v Praze začaly dostávat nová jména. Kromě toho se ale zapíše do historie i jinak – ukrajinská pošta s ním vydá známku.

Lidé mohli hlasovat i o podobě, kterou známka bude mít. Vítěze následně ohlásila ukrajinská ambasáda. „Poštovní známku s textem ‚Ruská válečná lodi, jdi do pr*ele!' nově vydá Ukrajinská pošta. Nejvíce hlasů v online hlasování získal tento návrh výtvarníka Borysa Hroha,“ uvedla. Na všechny grafické návrhy se můžeš podívat níže.

Domů
Sdílet
Diskuse