Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Futurino.
18. března 2022 v 9:57
Čas čtení 2:07
Sponzorovaný obsah

Oživení zahrady po zimě? S postřikem proti plevelům bude hotovo za odpoledne

Oživení zahrady po zimě? S postřikem proti plevelům bude hotovo za odpoledne
Zdroj: Shutterstock / Elena Masiutkina
ZAJÍMAVOSTI ZAHRADA
Uložit Uložené

Jak si poradit s nepříjemným plevelem?

Plevel byl, je a bude. Ale zatímco v minulosti se jej lidé museli zbavovat tak, že jej ze země pečlivě odstraňovali rostlinu po rostlině, moderní zahrádkáři s ním umí zatočit snadno, rychle a hlavně účinně. Staň se takovým zahrádkářem superhrdinou i ty. Poradíme, jak na to.

Přípravky proti plevelům

Všechny zahrady mají své neduhy. Pokud si myslíš, že je některá dokonalá, je to způsobeno tím, že za jejím perfektním vzhledem se skrývají hodiny a hodiny usilovné práce. Skvělým příkladem je právě onen plevel. Ten roste všude a nevyhýbá se žádné zahradě. Kvalitní přípravky proti plevelům jsou proto nezbytným pomocníkem každého zahrádkáře.

Druhy přípravků proti plevelům

Otázkou tedy zůstává, jaký druh přípravku proti plevelům zvolit.

Existují dva základní druhy:

  1. totální,
  2. selektivní.

Rozdíl mezi nimi je patrný již z jejich názvů. Totální herbicidy tě zbaví nejen plevelu, ale i okolních rostlin. Zatímco selektivní herbicidy z tvé zahrady odstraní pouze plevel.

Kdy zvolit totální herbicid

Jsi-li na vážkách, jaký druh přípravku proti plevelům zvolit, řiď se tím, jakého plevele, a hlavně odkud se chceš zbavit. Dělá ti vrásky zarostlý chodníček? Rozšířil se plevel na místo, kde zkrátka a dobře nemá co dělat? Připrav si postřikovač, naplň jej totálním herbicidem a pusť se do boje!

garden
Zdroj: Shutterstock / Virrage Images

Selektivní herbicid pro jemnější práci

Vyskytl se plevel na tvém trávníku? Nebo se plevel prorostl do skalky? Taková situace si vyžaduje jemnější a opatrnější zacházení, tudíž je lepší sáhnout po herbicidu selektivním. Ovšem pozor. Před jejich použitím si musíš udělat důkladný průzkum a identifikovat plevel, který ti zohyzdil trávník či s láskou pěstovanou skalku. Jakmile odhalíš identitu nežádoucí rostliny, kup si přípravek speciálně určený k jeho zničení a neboj se jej použít.

Jak přípravky proti plevelům aplikovat

Aplikace herbicidů se provádí nejlépe za slunného počasí. Rostlina, kterou chceš ze své zahrady odstranit, totiž díky slunečním paprskům postřik snáze vstřebá. Nepříznivým počasím pro použití postřiků proti plevelům je sychravé počasí. V takovém počasí totiž riskuješ, že postřik nebude fungovat, protože se dříve smyje deštěm. Pozor si dej také na to, s jakým druhem herbicidu pracuješ.

Doporučeno
Jak oblázky dokáží vyšperkovat zahrádku? Inspirujte se! Jak oblázky dokáží vyšperkovat zahrádku? Inspirujte se! 24. ledna 2023 v 14:11

Ty selektivní se mohou klidně dostat také na ostatní rostliny a nijak jim neuškodí. Ovšem pozor, dostane-li se na ostatní rostliny totální herbicid, průšvih je na světě. Jak jsme si již řekli, tyto druhy postřiků proti plevelům účinkují na všechny rostliny, takže s nimi zacházej opravdu velice opatrně, zejména v blízkosti tvého oblíbeného záhonu, který si pěstuješ k dokonalosti již několik let.

Trik, díky kterému bude zahrada zdravá a na pohled dokonalá

Aby se plevel a další škůdci tvé zahradě vyhýbaly, umísti na své záhony fólie, půdu pravidelně mulčuj a kontroluj. Pokud již plevel někde napáchal škodu, nenech si zkazit náladu a na napadené místo umísti zahradní dekorace. Skvěle vypadají ozdobné schránky, LED světla ve tvaru lucerniček, ale také umělé kameny ve formě zápichu či dekorativní venkovní květináče. Fantazii se při zdobení zahrady meze nekladou. Jelikož se pohledem do ní budeš kochat hlavně ty, řiď se při jejím dekorováním tím, co se ti líbí.

Zatoč s plevelem ihned na začátku jara, jakmile bude slunečný den. Neúčinnějším způsobem odstranění plevelů jsou speciální herbicidy, které účinkují již po prvním použití. Čím dříve plevel ze své zahrady odstraníš, tím dříve budeš moci začít s hnojením květin, stromů a dalších plodin.

Domů
Sdílet
Diskuse