Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2022 18:17
Čas čtení 0:43
Adéla Ježková

Ruská raketa odstartovala do vesmíru s písmenem Z

Ruská raketa odstartovala do vesmíru s písmenem Z
Zdroj: Ruské ministerstvo obrany
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ VESMÍR
Uložit Uložené

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo snímky startující rakety „Sojuz 2.1a“, na které se viditelně vyjímá písmeno Z.

Z kosmodromu Pleseck v Archangelské oblasti odstartovala v úterý raketa Sojuz-2.1a s ruskou komunikační družicí Meridian-M, informoval ruský server m24 s odvoláním na státní agenturu TASS.

„Ve 13:48 SEČ odstartovala ze vzletové rampy 43/3 kosmodromu Pleseck nosná raketa Sojuz 2.1a s horním stupněm Fregat. Po 9 minutách byla na oběžnou dráhu molnija vypuštěna komunikační družice dvojího využití Meridian-M 10,“ uvedl na Twitteru český popularizátor kosmonautik Michal Václavík.

Doporučeno
Písmeno Z: Nejedná se o zakázaný symbol, ale nesmí být použito k propagaci agrese, zní z Centra proti terorismu Písmeno Z: Nejedná se o zakázaný symbol, ale nesmí být použito k propagaci agrese, zní z Centra proti terorismu 10. března 2022 18:02

Ruské ministerstvo obrany následně na Twitter umístilo fotografii ze startu rakety, která je viditelně označena písmenem Z a ruskou vlaječkou. Ministerstvo tweet doplnilo hashtagem „#ZaNašich!“. 

Důvod, proč ruská armáda označuje svá vozidla písmenem Z, je nejasný a jeho vysvětlení jsme se věnovali v samostatném článku. Je však možné, že pro ruskou armádu znamená „vítězství“ v souvislosti s válkou na Ukrajině.

„Někteří toto písmeno identifikují jako označení ‚Za pobedy' (za vítězství), někteří jako ‚Západ'. Buď jak buď, písmeno se stalo za poslední dny symbolem nové ruské ideologie a národní identity,“ uvedl nezávislý novinář a výzkumník Kamil Galeev.

Domů
Sdílet
Diskuse