Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2022 7:22
Čas čtení 1:08
Adéla Ježková

Naděje pro mužskou antikoncepci? Nová pilulka je na myších samcích účinná na 99 %

Naděje pro mužskou antikoncepci? Nová pilulka je na myších samcích účinná na 99 %
Zdroj: Unsplash / Reproductive Health Supplies Coalition
NEWS SEX ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Antikoncepční pilulka drasticky snížila počet spermií u myší bez vedlejších účinků. Mnoho podobných přípravků však dříve selhalo při testech na lidech.

Při testech na myších se nehormonální antikoncepční pilulka pro muže ukázala na 99 % účinná při prevenci otěhotnění a bez pozorovaných vedlejších účinků. Informoval o tom server NewScientist, podle kterého se plánují i testy na lidech, nicméně někteří vědci varují, že obavy o bezpečnost by mohly zabránit tomu, aby se lék dostal na trh.

Navzdory mnoha pokusům o vytvoření účinné a bezpečné mužské antikoncepce totiž v minulosti neprošel žádný lék klinickými zkouškami na lidech. Většina z nich byla založena na hormonech, mohly tak způsobovat přibývání na váze, deprese a tvorbu „špatného“ cholesterolu. Nehormonální antikoncepce má ale obvykle méně vedlejších účinků, uvedl pro server Md Abdullah al Noman z Minnesotské univerzity v Minneapolis.

„Bezpečnost je u antikoncepčních pilulek velmi důležitá, protože lidé je neberou kvůli nemoci, takže jsou méně tolerantní k vedlejším účinkům,“ řekl Noman. Doufá, že testování pilulky na lidech by se mohla uskutečnit do konce roku 2022.

Domů
Sdílet
Diskuse