Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2022 14:27
Čas čtení 1:12
Tereza Patočková

Válek: Pravděpodobně budeme muset vytvořit dlouhodobou očkovací strategii jako u chřipky

Válek: Pravděpodobně budeme muset vytvořit dlouhodobou očkovací strategii jako u chřipky
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS VLASTIMIL VÁLEK
Uložit Uložené

Válek uvedl, že je třeba očkovací strategií napříč Evropskou unií sjednotit. Neobává se zároveň, že by miliony vakcín na českých skladech prošly a nebyly využitelné na podzim.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je pravděpodobné, že se bude muset přijít s dlouhodobou očkovací strategií a proti covidu se bude očkovat každý rok, jako je tomu například u chřipky.

Válek dále uvedl, že je třeba očkovací strategií napříč Evropskou unií sjednotit. Neobává se zároveň, že by miliony vakcín na českých skladech prošly a nebyly využitelné na podzim. Řekl to serveru Seznam Zprávy

„Teď je čas dát si třetí dávku, to stále platí. Ale rozhodně bude muset před podzimem nastat přeočkování. Zatím není konsenzus EU ohledně toho, jakých skupin či od jakého věku. Ale stále platí, že covid zůstává smrtelným onemocněním především pro seniory starší 60 let. Zvlášť pro ty, kdo mají komorbidity a nadváhu. A pro ty bude muset být opakované očkování,“ uvedl ministr pro Seznam Zprávy.

Podobně jako se u chřipky rozumní lidé nechávají každý rok naočkovat, tak u covidu bude pravděpodobně nutné totéž. Pokud virus nezmizí a bude dál mutovat, jiná šance jak se bránit nebude. Velmi pravděpodobně bude potřeba nastavit dlouhodobou strategii,“ řekl Válek.

Domů
Sdílet
Diskuse