Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2022 v 20:00
Čas čtení 1:01
Tereza Šnajdrová

Zelenský viní Rusko z genocidy. To ale vinu popírá, brutální záběry z Buči jsou prý „provokace“

Zelenský viní Rusko z genocidy. To ale vinu popírá, brutální záběry z Buči jsou prý „provokace“
Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský obvinil Rusko z genocidy. Země se prý snaží vyhladit ukrajinský národ, avšak Rusko vinu odmítá.

Celý svět dnes obletěly záběry z města Buča poblíž Kyjiva, kde po odchodu ruských vojsk zůstaly na ulicích desítky až stovky mrtvých těl. Ruští vojáci prý stříleli do civilistů a dětí, a to poté, co je údajně mučili. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský obvinil Rusko z genocidy, avšak federace vinu popírá a považuje to za „provokaci“, informuje BBC a DW.

Doporučeno
Válka na Ukrajině: V ulicích Buči leží desítky těl mrtvých civilistů. Jsou mezi nimi i děti Válka na Ukrajině: V ulicích Buči leží desítky těl mrtvých civilistů. Jsou mezi nimi i děti 3. dubna 2022 v 11:03

Tohle je genocida. Likvidace celého národa a lidí. Jsme občané Ukrajiny. Máme více než 100 národností. Jde o zničení a vyhlazení všech těchto národností. Jsme občané Ukrajiny a nechceme být podřízeni politice Ruské federace. To je důvod, proč jsme ničeni a vyhlazováni, a to se děje v Evropě 21. století,“ reagoval dnes ukrajinský prezident. 

Ruská invaze na Ukrajinu, která započala 24. února 2022, je podle něj „mučení celého národa, genocida.

Celý svět dnes šokovaly záběry z města Buča, kterému se tento týden podařilo osvobodit od zajetí ruských vojsk, avšak úsměvy takřka okamžitě vystřídaly slzy. Na místě se totiž po odchodu ruských vojsk nacházeli mrtví civilisté včetně dětí. Některá těla navíc nesla známky mučení.

Chování ruské armády v Buči odsoudila většina evropských lídrů včetně prezidenta Miloše Zemana. „Prezident republiky Miloš Zeman odsuzuje vraždění civilních obyvatel na Ukrajině jako válečný zločin, a věří, že bude spravedlivě potrestáno mezinárodním soudem,“ napsal na Twitteru prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček.

Ruské ministerstvo obrany však toto obvinění odmítá a smutné záběry označilo za „nejnovější provokaci ze strany Ukrajiny“. Tamní obyvatelé se prý nestali obětí žádných násilných akcí, ruská vojska se z Buči měla stáhnout již 30. března a snímky včetně videí jsou „nejnovějším padělkem kyjivského režimu“.

Domů
Sdílet
Diskuse