Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2022 13:51
Čas čtení 0:51
Adéla Ježková

Povinné respirátory ve veřejné dopravě se zruší v noci na čtvrtek, potvrdil ministr Válek

Povinné respirátory ve veřejné dopravě se zruší v noci na čtvrtek, potvrdil ministr Válek
Zdroj: Dopravní podnik hlavního města Prahy
NEWS KORONAVIRUS VLASTIMIL VÁLEK ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ze středy na čtvrtek ministerstvo zdravotnictví zruší respirátory ve veřejné dopravě.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi informoval, že nošení respirátorů v MHD v noci na čtvrtek skončí. „Od čtvrteční půlnoci nebudou ve veřejné dopravě respirátory. Můžeme si to dovolit kvůli klesající incidenci pozitivních testů.“ To znamená, že na stejný počet provedených testů je stále méně pozitivních lidí. 

Ministr Válek zároveň dodal, že se v souvislosti s příchodem ukrajinských uprchlíků neobává šíření nemocí. Proočkovanost na Ukrajině je podle něj srovnatelná například s Rakouskem.

Válek nicméně doporučil, že v případě, že se lidé nacházejí ve špatně větraných prostorech s velkým počtem neznámých lidí, aby respirátory nosili. A to nejen kvůli covidu, ale také kvůli dalším respiračním chorobám. „V Japonsku nikdy nebyla nařízení na respirátory a přesto každý inteligentní Japonec jej nosí v době, kdy hrozí riziko nakažení,“ dodal. 

Doporučeno
Omikron XE: V Česku se objevila nová nakažlivější varianta koronaviru Omikron XE: V Česku se objevila nová nakažlivější varianta koronaviru 7. dubna 2022 18:00

„Já nikomu nebráním, aby ve veřejné dopravě měl respirátor – chrání sebe, i ostatní. Ale nařízení ruším. Tečka,“ uvedl Válek. 

V sociálních službách a zdravotnických zařízení ještě podle Válka Ministerstvo zdravotnictví s odložením respirátorů vyčkává. Situace v těchto místech zatím není dle jeho slov ideální. „Zatím stále zbytečně umírá spousta lidí na covid. Jsou to – bez výjimky, neočkovaní,“ dodal s tím, že tuto oblast nadále monitoruje a alespoň částečně by tam nařízení chtěl zrušit koncem dubna či začátkem května. 

Domů
Sdílet
Diskuse