Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2022 18:18
Čas čtení 1:34
Tereza Patočková

Radní z SPD vyzdobil chlebíčky písmenem Z a vyfotil je na Facebook. Případ řeší policie

Radní z SPD vyzdobil chlebíčky písmenem Z a vyfotil je na Facebook. Případ řeší policie
Zdroj: SPD Liberec/volně k užití
NEWS SPD ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Radní Jilemnice na Semilsku vyzvali k rezignaci zastupitele města Bronislava Kalvodu (SPD), na Facebook sdílel fotografie chlebíčků, které vyzdobil „novodobou svastikou“ – písmenem Z.

Zastupitel města Jilemnice na Semilsku Bronislav Kalvoda (SPD) o víkendu na své sociální síti sdílel fotografie chlebíčků, na kterých je paprikou a sýrem napsáno písmeno Z. To se stalo v posledních týdnech symbolem ruské agrese a novodobou svastikou. Příspěvkem se zabývá i policie. Informoval o tom server Seznam Zprávy

Příspěvek ze svého profilu na Facebooku Kalvoda smazal. Ještě předtím však stihnul reagovat na komentáře od lidí, kteří se jej ptali, zda se písmeno na chlebíčcích objevilo omylem. 

Radní Jilemnice na Semilsku Kalvodu vyzvali k rezignaci, příspěvkem se také zabývá policie „Obsahem příspěvku, který se o víkendu objevil na konkrétním facebookovém profilu, se zabývá služba kriminální policie a vyšetřování semilského územního odboru,“ řekla v pondělí regionální mluvčí policie Ivana Baláková.

Rada města Jilemnice na Semilsku k dnešnímu dni odvolala Kalvodu z funkce předsedy i člena komise dopravy a veřejného pořádku a zároveň vyzvala k rezignaci na funkci zastupitele.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

„Publikoval fotografie s občerstvením, kdy na chlebíčcích bylo vyskládáno ze sýra velké Z. Když se podíváte na Facebook pana Kalvody, tak asi pochopíte, že to nebylo náhoda, ať se to vysvětluje jakkoli, a nám to přišlo trochu neslučitelné s tou dobou, která teď je. A na základě toho jsme se rozhodli udělat, co máme v kompetenci,“ řekl v pondělí starosta města David Hlaváč (ODS).

Písmeno Z je vyobrazeno na některých ruských tancích a další vojenské technice nasazené na Ukrajině. V Rusku ho lidé například dávají i na své  automobily, domy či oblečení. Vyjadřují tak podporu ruské straně ve válce na Ukrajině. 

Například ruskému gymnastovi Ivanu Kuljakovi, který si symbol nalepil na dres během ceremoniálu na Světovém poháru, nyní hrozí, že kvůli propagaci ruské agrese nebude moci soutěžit na dalších závodech.

O zakázaný symbol se však nejedná. „V ČR nejsou žádné konkrétní symboly trestné. Není žádný seznam zakázaných symbolů. To, co ale může být trestné, je použití symbolu k podpoře nebo propagaci nějakého autoritářského hnutí nebo ke schvalování nějakého trestného činu,“ uvádí na pravou míru Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám.

Mohlo by tě zajímat:
Jak se vyvíjely hranice Ruska? Video ukazuje, jak se země v průběhu času změnila, a kdo se vystřídal u moci
Česká firma prodává erotické pomůcky ze skla a kamene do celého světa. Yoni vajíčka dělat nechceme, věříme vědě, říká majitelka
10 nejlepších filmů podle knižní předlohy
Domů
Sdílet
Diskuse