Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. dubna 2022 6:00
Čas čtení 0:56
Tereza Šnajdrová

Ode dneška končí povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě

Ode dneška končí povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Od čtvrteční půlnoci končí povinnost nošení respirátorů ve veřejné dopravě a o den dříve se mění i pravidla pro antigenní testy. Ochrana dýchacích cest zůstane i nadále povinná ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách.

Pandemie koronaviru je tu s námi již více než 2 roky a počty nakažených konečně vládě dovolují, aby rozvolnila další protiepidemická opatření. V noci na dnešek přestala platit povinnost nosit ve veřejné dopravě respirátory a ochrana dýchacích cest zůstává povinná už jen ve zdravotnických zařízeních a v sociálních službách. Podle Ministerstva zdravotnictví se navíc už od středy začaly uznávat i pozitivní výsledky antigenních testů.

Doporučeno
Povinné respirátory ve veřejné dopravě se zruší v noci na čtvrtek, potvrdil ministr Válek Povinné respirátory ve veřejné dopravě se zruší v noci na čtvrtek, potvrdil ministr Válek 10. dubna 2022 13:51

Od čtvrteční půlnoci nebudou ve veřejné dopravě respirátory. Můžeme si to dovolit kvůli klesající incidenci pozitivních testů. Nikomu nebráním, aby ve veřejné dopravě měl respirátor – chrání sebe, i ostatní. Ale nařízení ruším. Tečka,“ řekl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

V noci na čtvrtek tak po více než dvou letech můžeme cestovat veřejnou dopravou bez ochrany dýchacích cest. Respirátory zůstanou povinné už jen ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách. „Zatím stále zbytečně umírá spousta lidí na covid. Jsou to – bez výjimky, neočkovaní,“ dodal Válek.

Novinkou, která začala platit již ve středu 13. dubna, je i to, že jako důkaz o prodělání nemoci bude nově lidem s příznaky stačit pouze pozitivní výsledek antigenního testu. „Podmínkou pro vydaní certifikátu o prodělání onemocnění covid-19 je kromě provedení testu zdravotníkem také přítomnost příznaků onemocnění covid-19 u testované osoby,“ píše ministerstvo. 

Pokud se tedy necháš otestovat antigenní metodou, budeš mít příznaky a tvůj výsledek bude pozitivní, nemusíš podstupovat PCR test. Potvrzení o prodělání nemoci ti bude vydáno na základě výsledku antigenního testu.

Domů
Sdílet
Diskuse