Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. dubna 2022 11:45
Čas čtení 0:51
Barbora Volfová

Průzkum: 45 procent Slováků viní NATO z války na Ukrajině. Podpora Putina ale výrazně klesla

Průzkum: 45 procent Slováků viní NATO z války na Ukrajině. Podpora Putina ale výrazně klesla
Zdroj: Pexels/ Sora Shimazaki/ volně k užití
NEWS SLOVENSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Slovenská výzkumná agentura Focus se ptala Slováků, kdo podle ní nese zodpovědnost za válečný konflikt na Ukrajině.

Z průzkumu agentury Focus vyplývá, že dvě třetiny Slováků označují konflikt na Ukrajině za ruskou agresi, zbylých 44,8 procenta respondentů viní z války na Ukrajině Severoatlantickou alianci v čele s USA, informuje slovenský Deník N s odkazem na agenturu Focus.

Průzkum agentury Focus pro mezinárodní organizaci Globsec, který se uskutečnil v březnu, dále uvádí že na Slovensku klesá podpora ruského prezidenta Vladimira Putina oproti loňskému roku.

V roce 2021 prezidenta Putina vnímala pozitivně více jak polovina Slováků (55 %), a to především muži a starší generace. Letos počet podporovatelů klesl 28 procentům. Náklonnost k ruskému prezidentovi klesá s vyšším vzděláním dotazovných.

K výroku, že je Putin hrozbou pro Ukrajinu a další země, se hlásí 64,5 procenta respondentů na Slovensku. Sympatie k prezidentu Ukrajiny Volodymyru Zelenskému dosahují až 54 procent, avšak 47 procent Slováků podporuje tvrzení, že by Zelenskyj měl přistoupit na podmínky Ruska a zabránit tak dalšímu vraždění. 

Doporučeno
„V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti 24. dubna 2024 15:30

S umístěním vojáků  NATO na východní hranici Slovenska k posílení bezpečnosti země, soouhlasí necelých 61 procent respondentů. Tvrzení, že EU i Slovensko by mělo na Rusko uvalit nepřísnější sankce i za cenu vyšších cen energií a benzínu, podpořilo téměř 47 % respondentů.

Domů
Sdílet
Diskuse