Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2022 10:59
Čas čtení 1:47
Vojtěch Vanda

Jaké bude počasí o Velikonocích? Teploty budou spíše chladné, přes den se očekávají i přeháňky

Jaké bude počasí o Velikonocích? Teploty budou spíše chladné, přes den se očekávají i přeháňky
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
NEWS PRAHA PŘEDPOVĚĎ POČASÍ VELIKONOCE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Zajímá tě, jak se obléknout na koledu a k víkendovým rodinným návštěvám? Bez bundy to úplně nepůjde.

Taky řešíš, jak se na nadcházející návštěvy během velikonočních svátků obléknout? Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nebude zrovna dvakrát teplo, a to zejména v noci a nad ránem. Přes den nás potom čeká počasí s maximálními teplotami ke 13 °C, ale i s ojedinělými přeháňkami i sněžením. 

Doporučeno
Otevírací doba na Velikonoce: Na Velký pátek mohou mít obchody otevřeno, v pondělí bude až na výjimky zavřeno Otevírací doba na Velikonoce: Na Velký pátek mohou mít obchody otevřeno, v pondělí bude až na výjimky zavřeno 14. dubna 2022 7:00

Ranní počasí během Bílé soboty se uvedlo na většině republiky oblačnou oblohou s občasným deštěm či přeháňkami. Nad 500 metrů nad mořem dokonce i přeháňkami smíšenými nebo sněhovými. Postupem dne by se však všechny potenciální přeháňky měly přeměnit v dešťové a hlavně ojedinělé.

Nejvyšší denní teploty by neměly přesáhnout 12 °C, v 1000 metrech kolem 3 °C a na Šumavě kolem 6 °C. Dobrou zprávou je, že se neočekává silný vítr, nýbrž mírný. Na Moravě však bude čerstvý a dosáhne až 54 km/h. Postupem času však bude slábnout.

V noci se počasí, co se teplot týče, zhorší. Nejnižší teploty dosáhnou až -2 °C, v údolích až -4 °C. Vítr ale bude slabý. Na Boží hod bychom se měli poté probudit do skoro jasného až polojasného dne, jenž se však bude postupem času měnit na oblačno a na východě až na přeháňky. V polohách nad 600 metrů by také mohl spadnout nějaký ten sníh.

Nejvyšší teploty se budou pohybovat trochu výše – mezi 9 a 13 °C – na severovýchodě však pouze kolem 8 °C. Vítr povane slabý až mírný.

Meteorologové proto na víkend nevydali žádnou výstrahu, nevylučují však, že by se mohla objevit v neděli a v pondělí. „Během noci budou teploty klesat pod nulu. Mrazy mohou poškodit vegetaci, zejména kvetoucí ovocné stromy,“ uvedli odborníci z ČHMÚ s tím, že se jedná o předběžné varování, které by bylo platné pro celou republiku. S jistotou však budou odborníci všechno vědět až s přibývajícími hodinami.

V pondělí většinově oblačno

A co se pondělí týče, tedy dne, kdy koledníci vyráží brzo ráno se svými pomlázkami po rodině a známých, vypadá to, že se budou muset trochu obléknout. Samotný alkohol či punč je totiž nezahřeje.

Doporučeno
Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová 25. března 2024 15:00

Meteorologové očekávají sice ráno jasno a polojasno, den se však bude postupem času zhoršovat na oblačno a zejména na severovýchodě a východě přijde slabý déšť s přeháňkami. V polohách nad 700 metrů by zase mohly spadnout i přeháňky sněhové.

Nejnižší noční teploty by mohly dosáhnout až -2 °C v údolích dokonce -5 °C. Ty nejvyšší denní teploty zase dosáhnou 13 °C. Očekává se však mírný vítr, který zimě nepřidá.

Domů
Sdílet
Diskuse