Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2022 11:12
Čas čtení 0:45
Barbora Volfová

Italští novorozenci budou moci nést příjmení po otci i matce. Dosud mohli mít pouze příjmení otce

Italští novorozenci budou moci nést příjmení po otci i matce. Dosud mohli mít pouze příjmení otce
Zdroj: Pexels/Laura Garcia/volně k užití
NEWS ITÁLIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Italský ústavní soud v Římě označil automatické přidělování příjmení otců dětem za ústavně nelegitimní.

Italský  Nejvyšší soud ve středu rozhodl, že novorozené děti v Itálii by měly standardně nosit příjmení obou rodičů. Automatické přidělování příjmení otců dětem je podle soudu ústavně nelegitimní. Pravidlo by se mělo vztahovat na děti narozené manželským i nesezdaným rodičům a také na osvojené děti.

Příjmení představuje základní osobní prvek identity narozeného miminka. Každý z rodičů by měl mít proto právo na slovo v příjmení svého dítěte, to bude podle soudu do budoucna přebírat příjmení obou rodičů po vzájemné dohodě o pořadí jmen, informuje o tom Washington Post.

Dítě by také mohlo mít jen jedno volitelné příjmení rodičů, což by poprvé umožnilo dětem nosit pouze matčino příjmení.

Cecilia D'Elia, členka italské Poslanecké sněmovny, předsedkyně Konference demokratických žen, nazvala současný postup pojmenování „posledním patriarchálním znakem rodinného práva“.

„Ústavní soud ⁩ ruší poslední patriarchální znak rodinného práva, mateřské příjmení bude mít stejnou důstojnost jako otcovské, znak zdvořilosti. Teď je to na parlamentu,“ napsala na svém twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse