Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2022 16:00
Čas čtení 1:00
Vojtěch Vanda

FOTO: Podívej se do tváře obráncům z Mariupolu. Pluk Azov zveřejnil fotky raněných vojáků

FOTO: Podívej se do tváře obráncům z Mariupolu. Pluk Azov zveřejnil fotky raněných vojáků
Zdroj: Batalion Azov/Národní garda Ukrajiny
ZAJÍMAVOSTI INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Zranění v nelidských podmínkách. Tak popisuje stav svých zraněných vojáků pluk Azov.

„Celý civilizovaný svět musí vidět, v jakých podmínkách jsou zranění a zmrzačení obránci Mariupolu, a jednat!“ vyzval veřejnost v úterý pluk Azov, který stále brání ocelárny Azovstal v Mariupolu. Na sociálních sítích totiž sdílel fotky vojáků, kteří byli během bojů s Ruskou federací zraněni a museli být ošetřeni v nehygienických a absolutně nevhodných podmínkách. Na fotky se můžeš podívat v naší galerii.

Doporučeno
Rusové v Mariupolu zabili 25 tisíc civilistů, tvrdí velitelé Azovu. Oficiální čísla přesně známá nejsou Rusové v Mariupolu zabili 25 tisíc civilistů, tvrdí velitelé Azovu. Oficiální čísla přesně známá nejsou 8. května 2022 19:20

Pluk Azov stále brání, ač již dlouho v obklíčení, ocelárny Azovstal, které se staly posledním útočištěm ukrajinských obránců před invazí Ruské federace. Přestože se k nim nedostávají žádné zásoby, mají málo munice i vody a jsou vlastně odříznutí, stále mají internetové připojení, skrze nějž informují venkovní svět o tom, co se hluboce za frontovou linií odehrává.

Azov Azovstal Mariupol vojáci zranění UkrajinaAzov Azovstal Mariupol vojáci zranění UkrajinaAzov Azovstal Mariupol vojáci zranění UkrajinaAzov Azovstal Mariupol vojáci zranění Ukrajina
Zobrazit galerii
(10)

Kromě informací z bojiště sdílí ale i informace uvnitř oceláren, které jsou denně ostřelovány, bombardovány a ničeny. Neustálý boj přináší oběti v podobě zraněných obránců, jejichž tvář pluk ukázal veřejnosti. „V naprosto nehygienických podmínkách, s otevřenými ranami převázanými nesterilními zbytky obvazů, bez potřebných léků, a dokonce i jídla (jsou naši vojáci ošetřováni),“ uvedli na Twitteru.

„Vyzýváme OSN a Červený kříž, aby ukázaly svou lidskost a znovu potvrdily základní principy, na kterých jste byly stvořeny záchranou zraněných lidí, kteří již nejsou bojovníky. Vojáci, které vidíte na fotografii, bránili Ukrajinu za cenu vlastního zdraví,“ dodal pluk s otázkou, zda jsou světová společenství schopna se o ně postarat.

V minulých dnech měla proběhnout evakuace posledních civilistů z Azovstalu, kde právě probíhají boje. Zatímco ruská strana i ukrajinská vláda měla tuto evakuaci za úspěšnou, pluk Azov celkovou evakuaci nepotvrdil.

Domů
Sdílet
Diskuse